Skelet van stegosaurus levert recordbedrag van dik 40 miljoen euro op bij veiling

18 July 2024

Comments: 0

Het skelet van een stegosaurus heeft woensdag een recordbedrag opgeleverd. De fossiele overblijfselen werden in New York op een veiling van Sotheby’s verkocht voor 44,6 miljoen dollar (ruim 40 miljoen euro). Nooit eerder werd er zo veel betaald voor de resten van een dinosaurus.

De stegosaurus heeft de naam Apex gekregen en is zo’n 150 miljoen jaar oud. Van zijn neus tot zijn staart is hij ruim 8 meter lang. Volgens Sotheby’s gaat het om “een van de compleetste skeletten die ooit zijn gevonden”.

Apex werd in 2022 gevonden door een paleontoloog in de toepasselijk genaamde stad Dinosaur, in de Amerikaanse staat Colorado. Sotheby’s verwachtte dat het skelet zo’n 4 tot 6 miljoen dollar zou opleveren. Uiteindelijk ging het voor het tienvoudige naar een anonieme koper. “Apex werd geboren in de VS en zal in de VS blijven”, reageerde de koper. Dat lijkt erop te wijzen dat de stegosaurus wordt gedoneerd aan een Amerikaanse onderzoeksinstantie.

Apex neemt het record van de duurste dinosaurusfossiel over van Stan de Tyrannosaurus rex. Diens skelet werd in 2020 verkocht voor 31,8 miljoen dollar (29 miljoen euro).

-nu.nl-