Suriname vijfde Caribisch land met een Early Warning System voor drugs

23 July 2024

Comments: 0

Suriname blijft werken aan het vroegtijdig signaleren van nieuwe drugssoorten die het land binnenkomen. In dit kader is het Early Warning System voor drugs (EWS) opgezet; Suriname is het vijfde Caribisch land met een dergelijk systeem. Het gaat om een breed netwerk bestaande uit belanghebbenden uit de samenleving die verantwoordelijk zijn voor waarschuwingen over nieuwe drugssoorten.

De launch van het Early Warning System vond plaats op donderdag 18 juli 2024. Andere landen in de regio met hetzelfde systeem zijn Antigua en Barbuda, Barbados, Trinidad en Tobago en Jamaica. Binnen de Verenigde Naties wordt het EWS beschouwd als een cruciaal onderdeel van de nationale inspanningen op het gebied van drugsbestrijding en het nationaal antidrugsbeleid. De coördinatie valt onder de Nationale Anti-drugs Raad (NAR) en bestaat voornamelijk uit stakeholders op het gebied van volksgezondheid en nationale veiligheid.

Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft de overheid als taak de gemeenschap te beschermen. Internationale statistieken geven aan dat er wereldwijd meer dan 296 miljoen drugsgebruikers zijn, van wie 40 miljoen probleemgebruikers. Drugscriminelen blijven nieuwe methoden zoeken om de drugshandel levend te houden. De drugswereld is zeer innovatief en verandert snel in methoden om zowel drugshandel als drugsgebruik te bevorderen. Het EWS kan helpen om deze ontwikkelingen te monitoren en te beheersen. De uitdaging ligt nu in de ontwikkeling en implementatie van het Early Warning Sysytem.

-stvs.sr-