UPDATE: Berging van 112 auto’s gestart bij ingestorte garage Nieuwegein

19 July 2024

Comments: 0

Bergingsdiensten zijn vrijdag begonnen met het bergen van 112 auto’s bij de ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt uitbater Q-Park. Voor zestien voertuigen moet nog een oplossing worden gezocht.

Het gaat om auto’s op verschillende verdiepingen van de parkeergarage in een gebied dat door de gemeente Nieuwegein als veilig is aangemerkt. Enkele dagen geleden werden al vijftien auto’s uit de garage gehaald die op de begane grond stonden.

Omdat experts nu ook de overige verdiepingen als veilig hebben bestempeld, kan de berging daar van start gaan. Een gespecialiseerd bergingsbedrijf voert de operatie uit. Eerst worden de auto’s vanuit de garage op gestapelde pontons gereden. Van daaruit zet een hijskraan de voertuigen op de begane grond.

“We kijken ernaar uit de auto’s op korte termijn schoon bij de eigenaren af te leveren”, zegt Michiel Tenge, algemeen directeur van Q-Park, het bedrijf dat de garage uitbaat. “Vanzelfsprekend hopen we dat ook de resterende auto’s in het onderzoeksgebied snel geborgen kunnen worden.”

De garage van zes verdiepingen bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein stortte op 26 mei in. Daarbij vielen geen slachtoffers, maar een groot deel van de zorg in het ziekenhuis kwam wel stil te liggen.

Op het moment van de instorting bevonden zich 143 auto’s in de garage. Als de berging van de 112 auto’s klaar is, blijven er nog veertien voertuigen over. Die staan op plekken waar de bergingsdiensten momenteel niet veilig bij kunnen.

Vrijwel alle auto’s die in de parkeergarage stonden zijn van ziekenhuispersoneel. Het ziekenhuis heeft in samenwerking met Q-Park en eigenaar Primevest in de afgelopen maanden de kosten voor vervangende leenauto’s betaald.

-nu.nl-