Verenigde Staten gaan weer bommen van 500 pond aan Israël leveren

11 July 2024

Comments: 0

De Verenigde Staten gaan na ongeveer twee maanden weer bommen van 500 pond leveren aan Israël. Dat schrijven Amerikaanse media, waaronder The Wall Street Journal en CNN. Die leveringen waren in mei opgeschort.

Een Amerikaanse regeringsmedewerker zegt tegen de media dat de wapens momenteel worden verscheept en in de komende weken in Israël worden verwacht. De levering van nog zwaardere bommen van 2.000 pond blijft vooralsnog wel opgeschort.

De VS stelde de levering van zware bommen in mei uit, omdat het land vreesde dat die zouden worden gebruikt tegen burgers in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook. De levering bevatte bommen van 500 en 2.000 pond.

De regeringsfunctionaris zegt nu tegen The Wall Street Journal dat het de VS niet ging om de bommen van 500 pond. Het probleem zou zijn dat die in dezelfde levering zaten. “Onze voornaamste zorg is en blijft het mogelijke gebruik van bommen van 2.000 pond in Rafah en elders in de Gazastrook. Onze zorgen draaiden niet om de bommen van 500 pond.”

Het opschorten van de wapenleverantie zette de relatie tussen de twee bevriende landen onder druk. Israël voerde aan dat het zware bommen nodig heeft om tunnels te kunnen vernietigen.

-nu.nl-