In Zweden is de eerste besmetting met de nieuwe, gevaarlijkere variant van het apenpokkenvirus gemeld. DatĀ meldtĀ de Zweedse gezondheidsautoriteit donderdag. Het is het eerste geval dat buiten Afrika is gemeld.
Het gaat om het type clade 1b. De besmette persoon liet zich behandelen in de regio Stockholm toen duidelijk werd dat het om de gevaarlijke variant ging.
De patiƫnt was besmet geraakt in het deel van Afrika waar een grote uitbraak van clade 1-apenpokken is. De persoon is behandeld en moet zich aan bepaalde gedragsregels houden, meldt de Zweedse gezondheidsorganisatie.
Volgens de Zweden zijn er op dit moment geen aanvullende maatregelen nodig. Ze zeggen de uitbraak zeer serieus te nemen en houden rekening met meer “incidentele geĆÆmporteerde gevallen”.
De Europese tak van gezondheidsorganisatie WHO acht het waarschijnlijk dat de komende dagen en weken in Europa meer “geĆÆmporteerde gevallen” opduiken.
WHO bestempelde uitbraak tot internationale noodsituatie
Gezondheidsorganisatie WHO bestempelde de uitbraak van clade 1 woensdag tot eenĀ noodsituatie van internationaal belang. Het gaat om zowel de variant 1a als 1b in de Democratische Republiek Congo en de buurlanden. De vorige wereldwijde uitbraak van apenpokken, ook wel mpox genoemd, was van de zogenoemde clade 2-variant. Die is over het algemeen minder gevaarlijk.
Wie apenpokken krijgt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een clade 2-infectie. Clade 1 is gevaarlijker. Volgens onder meer de Europese gezondheidsdienst ECDC raken meer mensen met die variant besmet en is er onder die groep eenĀ groter percentage ernstig zieken.
Het apenpokkenvirus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen. Volgens de huidige documentatie verspreidt clade 1 zich voornamelijk veel onder kinderen,Ā zegtĀ ECDC. Apenpokken worden ook in verband gebracht met ernstigere complicaties bij kinderen, zwangere vrouwen en mensen met auto-immuunaandoeningen.
-nu.nl-