Hard nadenken doet soms pijn, blijkt uitĀ onderzoekĀ van wetenschappers van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Maastricht. Mentale inspanning lijkt volgens de onderzoekers vaak verband te houden met onaangename gevoelens.
De wetenschappers analyseerden voor hun onderzoek 170 eerdere onderzoeken waaraan in totaal 4.670 mensen hadden deelgenomen. Onder de deelnemers waren militairen, zorgmedewerkers en studenten, meldt wetenschappelijk tijdschriftĀ American Psychological AssociationĀ (APA).
De onderzoekers onderzochten of mentale inspanning van de deelnemers gepaard ging met onaangename gevoelens. Ook keken ze of dat te maken had met de taak die de deelnemer uitvoerde of met de eigenschappen van die persoon.
Uit het onderzoek blijkt dat hoe meer mentale inspanning de deelnemers leverden, hoe meer onaangename gevoelens ze ervaarden. Denk hierbij aan frustratie, irritatie, stress of ergernis.
Dit verband was opvallend genoeg minder groot bij mensen in Aziatische landen. Volgens de onderzoekers kan dat komen, doordat mentale inspanning mogelijk afhankelijk is van de leergeschiedenis van mensen. Middelbare scholieren in Aziatische landen zouden volgens de wetenschappers meer tijd besteden aan schoolwerk. Daardoor zouden ze al op jonge leeftijd leren hoge niveaus van mentale inspanning aan te kunnen.
Mensen genieten niet altijd van vrijwillige mentale inspanning
De resultaten van het onderzoek zijn interessant voor professionals bij het opstellen van taken en instructies, stelt senior auteur Erik Bijleveld van de Radboud Universiteit. “Als mensen een substantiĆ«le mentale inspanning moeten leveren, moet je ervoor zorgen dat je ze steunt of beloont voor hun inspanningen”, zegt hij tegenĀ APA.
Dat mensen toch vrijwillig voor mentale inspanning kiezen, komt volgens Bijleveld ook door die verwachte beloning. Hij neemt hierbij schaken als voorbeeld. “Als de voordelen van schaken groter zijn dan de kosten, kunnen mensen ervoor kiezen te schaken en zelfs zelf melden dat ze van schaken genieten.”
Dat mensen er zelf voor kiezen met een mentaal inspannende activiteit bezig te gaan, hoeft niet te betekenen dat ze ervan genieten, benadrukt hij. “Misschien kiezen mensen voor mentaal inspannende activiteiten ondanks de inspanning, en niet vanwege de inspanning.”
-nu.nl-