Het Diaspora Instituut Nederland (DIN) ondervindt momenteel huisvestingsproblemen. Ondanks verschillende aanbiedingen van ondernemers zijn deze niet toereikend. Tijdens een ontmoeting met John Brewster, de voorzitter van DIN, beloofde president Chan Santokhi een ruimte in het Consulaat in Amsterdam beschikbaar te stellen, waarbij ook andere lopende zaken zijn besproken.
Sinds de herstart in juni 2023 werkt DIN zelfstandig aan het opzetten van de benodigde structuren, ondanks beperkte middelen en huisvesting. Het bestuur, dat ook bestaat uit Uriël Sabajo en Ranjan Akloe, zet zich in om de organisatie operationeel te houden. Ze organiseren binnenkort seminars en plannen in Suriname voor een pilot van de Home Coming Summit in november 2024.
In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking werken ze aan de oprichting van een One Stop Office voor de diaspora, wat de afhandeling van zaken in Suriname moet vergemakkelijken. Daarnaast wordt er schoolmeubilair, computers en boeken naar Suriname verscheept, met steun van het ministerie en het Nederlandse bedrijfsleven.
Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft scholen geïdentificeerd die behoefte hebben aan ondersteuning vanuit Nederland. Het adoptieproject verloopt gestaag, maar er is meer hulp nodig. President Santokhi erkent dat niet genoeg middelen beschikbaar zijn, maar zal zijn best doen voor de nodige ondersteuning. Hij roept de diaspora, vooral ondernemers, op om DIN te steunen, zodat projecten sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd, wat voordelig zou zijn voor zowel Nederland als Suriname.