Het netvlies kan mogelijk helpen dementie in een vroeger stadium te signaleren, blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. Hierdoor zou dementie in de toekomst misschien al jaren voor de eerste symptomen ontdekt kunnen worden.
De veranderingen die na het overlijden van patiënten met frontotemporale dementie (ftd) in de hersenen te zien zijn, blijken ook zichtbaar in het netvlies. “Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor patiënten en onderzoek naar behandelingen en geneesmiddelen”, meldt onderzoeker Frederique Hart de Ruijter in een persbericht.
Ftd is een vorm van dementie die voortkomt uit hersenschade en vaak op relatief jonge leeftijd begint, meestal tussen de veertig en zestig jaar. Volgens Alzheimer Nederland is ftd na alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie op jongere leeftijd.
Door de bevindingen lijkt het in de toekomst mogelijk te zijn om ftd en andere vormen van dementie al tijdens het leven op te sporen met een oogscan. “Mensen kunnen hierdoor in een vroeg stadium, mogelijk al jaren voordat de eerste symptomen optreden, ontdekken of ze een vorm van dementie hebben.”
Hart de Ruijter: “Dit helpt niet alleen patiënten zich beter voor te bereiden op de toekomst, maar het opent ook deuren voor vroegtijdige deelname aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen en geneesmiddelen voor dementie.”
-nu.nl-