“Mijn groeten gaan uit naar onze diaspora: jullie zijn onderdeel van onze familie en maken ons trots met jullie prestaties. Jullie zijn geweldige vertegenwoordigers van India’s cultuur en erfgoed. Ik wil ook mijn groeten overbrengen aan de leden van de Rechterlijke Macht en de ambtenaren, evenals de medewerkers van onze missies in het buitenland,ā aldus een passage uit de toespraak van de Indiase president Droupadi Murmu ter ere van India’s 78ste Onafhankelijkheidsdag. Deze toespraak werd op deze bijzondere dag uitgesproken bij alle Indiase buitenlandse missies.
In Suriname nam de pas aangewezen ambassadeur Subhash P. Gupta, die zijn geloofsbrieven nog moet aanbieden aan president Chandrikapersad Santokhi, de eer op zich om de woorden van de president over te brengen.
De viering in Suriname had een bijzonder karakter, aangezien de Indiase diaspora in dit land diep geworteld is in de samenleving. Samen met vrienden van India en andere genodigden werd op het terrein van de ambassade aan de Dr. Sophie Redmondstraat de Indiase vlag gehesen, gevolgd door het afspelen van het Indiaas volkslied. Deze handeling symboliseert de band die de diaspora met India blijft behouden, zelfs terwijl ze bijdragen aan de ontwikkeling van hun nieuwe thuisland.
President Murmu’s toespraak benadrukte de vooruitgang van India en eerde de vrijheidsstrijders die hebben bijgedragen aan de onafhankelijkheid van het land. Ze prees India’s economische groei, de vermindering van armoede en de vooruitgang in landbouw, infrastructuur en technologie. Ook benadrukte ze de inzet van de regering voor sociale rechtvaardigheid, gendergelijkheid en klimaatactie, met speciale aandacht voor de ondersteuning van gemarginaliseerde gemeenschappen en vrouwen.
Na de formele ceremonie werd het rijke culturele erfgoed van India gevierd met diverse optredens.
Kries Ramkhelawan en zijn groep presenteerden patriottische liederen, en Joti Mahadewmissier en pandit Wirjanand Autar droegen gedichten voor in het Hindi, wat de diepgang en emotie van deze speciale dag versterkte. De ceremonie werd afgesloten met een spectaculaire Kathak-dans, uitgevoerd door studenten van het Swami Vivekanand Cultural Centre, die de toeschouwers meenamen op een reis door de tijd met traditionele Indiase muziek en dans.
Voor de Indiase diaspora in Suriname was de viering een herinnering aan de historische en culturele banden met hun moederland, terwijl ze tegelijkertijd hun plaats in de Surinaamse samenleving blijven versterken. Deze jaarlijkse ceremonie biedt niet alleen een moment van nationale trots, maar ook een viering van de culturele rijkdom die de Indiase gemeenschap met zich meebrengt.
India verkreeg de onafhankelijkheid van het Britse koloniale bestuur op 15 augustus 1947. Deze dag markeert het einde van een lange strijd voor vrijheid, geleid door prominente figuren zoals Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru, en andere leiders van de Indian National Congress en verschillende andere groeperingen. De onafhankelijkheid volgde op een lange periode van sociale en politieke onrust en massa’s van vreedzame protesten, waaronder de beroemde Salt March van Gandhi in 1930. De onafhankelijkheid kwam na onderhandelingen tussen de Britse regering en de Indiase leiders, en werd officieel bezegeld door de verdeling van het subcontinent in twee onafhankelijke landen: India en Pakistan. Het werd een moment van grote vreugde en opluchting voor veel IndiĆ«rs, maar ook een periode van grote uitdaging, met het proces van verdeling dat leidde tot massale migratie en geweld. Sindsdien heeft India zich ontwikkeld tot een van de grootste democratieĆ«n ter wereld en een belangrijke speler op het wereldtoneel, met aanzienlijke vooruitgang op het gebied van economie, technologie en sociale rechtvaardigheid.