Tijdens een Algemene Ledenvergadering van de Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond (SSEB) is gesproken over de recent gehouden prikactie en de reactie van andere pomphouders hierop. “Er zijn stakingsbrekers die de zaak desavoueren. We gaan de zaken anders aanpakken,” zegt Guno Castelen, voorzitter van de SSEB, desgevraagd aan journalisten zondagmiddag. Tijdens de spoedvergadering waren er minder pomphouders aanwezig dan voorheen, merkt Castelen op. Enkele pomphouders van Boedhoe en van SOL waren afwezig omdat zij mogelijk een dreigbrief van retailers hebben ontvangen en onder druk worden gezet. “Het is jammer dat ook pomphouders hun recht niet kunnen uitoefenen,” aldus Castelen. De actie van de pomphouders vorige week moest volgens Castelen als een signaal dienen. Het was niet de bedoeling om de pompen voor een langdurige periode te sluiten, omdat zij rekening hielden met het lange weekend dat net achter de rug was. “We willen mensen ook niet verder duperen,” merkt Castelen op. Tijdens de vergadering is duidelijk aangegeven dat de acties van de bond anders moeten worden aangepakt.
Daarom hebben zij besloten in beraad te gaan, maar de pompstations blijven voorlopig open, aldus de SSEB-voorzitter. De exploitanten blijven aandringen op een vastlegging van de winstmarge per staatsbesluit en zullen harder moeten werken om de regering te overtuigen hiervan in te zien. De verdeling van de winstmarge is volgens Castelen oneerlijk ten opzichte van de pomphouders. Ondanks een verruiming van USD 0,03,5, gaat bij bepaalde exploitanten slechts een halve cent naar hen, terwijl het resterende bedrag voornamelijk naar de retailers gaat. Dit is niet voldoende om de kosten van de pompstations te dekken, aldus Castelen. Hij benadrukt dat het staatsbesluit geen voorstel van de bond was, maar een voorstel van de president zelf. Na de plunderingen van 17 februari is het opstellen van een staatsbesluit ter sprake gekomen, en de president heeft toen duidelijk aangegeven dat hij het probleem van de winstmargeverdeling wilde oplossen. “Een verhoging volgens het oude systeem is dan niet nodig,” merkt Castelen op.
In een eerder gepubliceerd bericht heeft de woordvoerder van de president aan Key News aangegeven dat de regering niet tussen de relatie van de pomphouders en retailers wil komen, maar desondanks wil ondersteunen met bemiddeling. Castelen stelt dat het de verantwoordelijkheid van de regering is om de winstmarges te bepalen en dat zij niet kunnen doen alsof zij geen bemoeienis hebben. Beloften zijn gedaan door de president om het staatsbesluit op te stellen, maar er is alleen vertraging opgetreden. “Wij zullen blijven aandringen op het staatsbesluit, omdat dit van belang is voor ons als pomphouders, maar ook voor de samenleving,” aldus Castelen.