Het Amazone-regenwoud in Brazilië heeft een significante afname van ontbossing ervaren, met een vermindering van bijna 46% in de afgelopen 12 maanden. In totaal is er 4.300 vierkante kilometer van het regenwoud verdwenen, wat de grootste daling sinds 2016 markeert.
Desondanks blijft de situatie zorgwekkend, vooral gezien de 33% toename in bomenkap in juli ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging wordt mede toegeschreven aan een staking van ambtenaren bij federale milieuagentschappen, die cruciaal zijn voor het handhaven van milieuwetten.
President Luiz Inácio Lula da Silva heeft aangekondigd dat hij in 2030 streeft naar “geen ontbossing”. Zijn huidige termijn eindigt in januari 2027. Het is belangrijk te benadrukken dat de ontbossing in het Amazonegebied sterk is verminderd sinds het vertrek van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro in 2022, tijdens wiens regering het bosverlies een piek van 15 jaar bereikte.
Met ongeveer tweederde van het Amazonegebied binnen zijn grenzen, blijft Brazilië de eigenaar van het grootste regenwoud ter wereld, dat maar liefst twee keer zo groot is als India, aldus het persbureau Associated Press. Er is nog veel werk aan de winkel om verdere schade te voorkomen en de unieke biodiversiteit van dit ecosysteem te beschermen.