Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft recentelijk, in samenwerking met het ministerie van Openbare Werken, een project gelanceerd dat gericht is op het versterken van de weerbaarheid van het kustsysteem in het gebied “Weg naar Zee”.
Op vrijdag 16 augustus jl. vond de officiële lancering plaats van de voortzetting van het project “Enhancing Resilience of the Coastal Ecosystem using Natural Infrastructure”. Dit project wordt uitgevoerd door het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) in samenwerking met het Ministerie van Openbare Werken (OW), en het wordt gefinancierd door de Amazone Samenwerkingsverdrag Organisatie (ACTO) en het Global Environment Facility (GEF).
De belangrijkste doelstellingen van het project zijn:
In 2015 startte de Anton de Kom Universiteit (AdeK) met de constructie van STUs, bestaande uit Walaba-palen en bamboepalen. In 2018 volgde een damwandconstructie door het ministerie van Openbare Werken als golfbreker. Echter, de STUs van AdeK voldeden niet aan de verwachtingen. Daarom zijn wijzigingen doorgevoerd in het ontwerp, en zal een vernieuwd ontwerp van de Sediment Trapping Units worden geïmplementeerd.
Er zal een damwandconstructie van 400 meter worden gebouwd tussen de bestaande damwand en de kust, met vleugels van 10 meter lang om de instroom van zeewater en sediment te reguleren.
Tijdens de lancering kwamen diverse hoogwaardigheidsbekleders aan het woord, waaronder de ministers van ROM en OW en vertegenwoordigers van de regionale en lokale overheid. De minister van ROM benadrukte dat dit initiatief niet alleen een noodzaak is, maar ook een belangrijke investering in de toekomst en de veiligheid van kustgemeenschappen.
De volgende maatregelen worden geïmplementeerd:
Dit project is essentieel voor het waarborgen van de duurzaamheid en veiligheid van de kustgebieden en de gemeenschappen die daar wonen.