De regering dient te communiceren met en respect te hebben voor het zorgpersoneel in Suriname. Daar hamert VHP-parlementariër Cheryl Dijksteel al heel lang op. Zij is voorzitter van de vaste commissie Volksgezondheid in het parlement en volgt derhalve de ontwikkelingen in de zorg op de voet. Het uitblijven hiervan ziet zij als één van de voornaamste redenen waarom zorgpersoneel wegtrekt.
Daarnaast is er onvoldoende perspectief vanwege de economische situatie in het land. Dat is niet altijd uit te houden. ‘We hebben een dieptepunt bereikt. Het is zorgwekkend en een ware crisis’, zo typeert zij de enorme personeelstekorten in de zorgsector, waardoor patiëntenzorg in gevaar komt. Toch weet Dijksteel dat de ontstane situatie een oorzaak moet hebben.
Het begint volgens haar bij het regeerbeleid van diverse regeringen. Zij refereert onder andere naar de financiering van de zorg, die in 2014 kapotgeslagen werd door de Basiszorgwet die leidde tot overconsumptie. Maar ook de Covid-19 crisis heeft een enorme druk gelegd op het zorgpersoneel, die te zwaar was. De parlementariër ziet een disbalans tussen deze overbelasting en de onderwaardering.
De VHP-parlementariër vindt dat het personeel in de zorg een beter salaris verdient. Maar ook in de gevallen waarbij de uitbetaling laat geschiedt, dient er met respect gecommuniceerd te worden met de sector. ‘En dat je moeite doet om incentives – de overbruggingstoelage – te betalen’, zegt Dijksteel.
Gezien de oorzaken die geleid hebben tot deze crisis, komt de parlementariër tot de conclusie dat de macro-economische stabiliteit nog onvoldoende ervaren wordt op micro-niveau. Er zijn interventies nodig, zoals incentives, die de motivatie om in Suriname te blijven moet doen vergroten.