Donderdag 08 augustus 2024 markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van jongeren binnen het Jeugd Opvoedingsgesticht (JOG) met de presentatie van het curriculum voor het project “Empowerment en Herstelrecht”, gepresenteerd door de pupillen zelf. Dit initiatief heeft als doel jongeren te empoweren, hen te begeleiden in hun herstelproces en hen voor te bereiden op een positieve toekomst.
Het project “Empowerment en Herstelrecht” is ontstaan uit de noodzaak om de jeugdigen te ondersteunen in hun resocialisatieproces en de stem van deze jeugdigen te versterken. Door dit project hebben de pupillen niet alleen de kans gekregen om actief deel te nemen aan hun eigen hersteltraject, maar ook om waardevolle levensvaardigheden aan te leren die hen helpen bij hun re-integratie in de maatschappij. Het curriculum omvat thema’s als sociale vaardigheden, emotionele intelligentie, en het belang van verantwoordelijkheid nemen voor eigen keuzes.
Bijzondere Presentatie
Tijdens de presentatie, gehouden in de recreatiezaal van de Centrale Penitentiaire Inrichting (CPI), toonden de pupillen vol trots hun werk en deelden hun ervaringen en inzichten over het leerproces. Ze gaven blijk van groei, zelfreflectie en teamwerk, elementen die cruciaal zijn in hun herstelproces. Verder lieten de pupillen de gasten ook genieten van hun talenten in de vorm van onder andere dichtkunst, zang en tekenkunst.
Samenwerking
Het Openbaar Ministerie, Unicef en de socioloog, drs. Sabine De Vries hebben de handen ineengeslagen om dit project te realiseren. Mw. De Vries, die als projectcoördinator fungeerde, hield samen met haar team over de periode van april 2024 tot augustus 2024 verscheidene sessies met de pupillen binnen JOG en in het Jeugd Doorgangscentrum Opa Doelie. Dit traject zal in de maand september worden voortgezet, waarbij thema’s zoals mental health awareness aan de orde zullen komen.
Toekomstige Stappen
Het team zal de verzamelde feedback van de pupillen meenemen om het curriculum verder te verbeteren en aan te passen naar hun behoeften. Met dit curriculum wenst het Openbaar Ministerie van start te gaan met een nieuwe fase van begeleiding en ondersteuning binnen het Jeugd Opvoedingsgesticht en het Jeugd Doorgangscentrum Opa Doeli.
Tot slot hebben de pupillen in het JOG niet alleen het curriculum gepresenteerd, maar ook hun stem laten horen. “Wi Na Winiman” was de leuze van de dag en door het hele traject. Dit geeft blijk dat deze jongeren ook in staat zijn om verandering te creëren. Aan het eind van de presentatie werden de pupillen beloond met een certificaat, een presentje en een gezellig samenzijn met de gasten.
-KPS-