Het landelijk trainingsproject ‘Wroko Foe Mek Moni’, dat door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) wordt uitgevoerd, heeft op zaterdag 17 augustus 2024 in het district Brokopondo een recordaantal van 66 gecertificeerden afgeleverd, waarvan 51 in Textiele Werkvormen en 15 in Electro-Huisinstallatie.
Afgezien van het certificaat, hebben alle 66 gecertificeerden een starterspakket in ontvangst mogen nemen, waarmee zij meteen aan de slag kunnen als micro-ondernemer. Vermeldenswaard is dat bij Textiele Werkvormen een (1) man en bij Electro-Huisinstallatie vijf (5) vrouwen behoorden tot de geslaagden. Brokopondo noteert met 66 geslaagden het hoogste aantal geslaagden in het kader van dit project. De deelnemers waren afkomstig uit verschillende dorpen en ressorten. De gecertificeerden waren zo blij en trots op hun prestatie, dat ze hun vreugde hebben gedeeld, niet alleen op de plek waar de uitreiking van de certificaten plaatsvond, maar ook terug in hun dorpen, waarbij ze hun certificaten en gereedschap hebben laten zien als symbolen van hun verworven kennis en kunde. Diverse videobeelden op sociale media getuigen hiervan. Deze beelden gaven niet alleen de breedte en intensiteit van hun vreugde, die zich verspreidde tot in hun woongebieden, maar ook het gevoel van empowerment, welke de gecertificeerden ervaren. Zoals een van de vijf vrouwen van Electro-Huisinstallatie het passend zei “iedereen in het dorp vroeg mij waarom ik Electro-Huisinstallatie deed en ik werd ontmoedigd om het nog langer te volgen, maar ik hield vol en nu heb ik een SAO certificaat”.
Minister Steven Mac Andrew, die de geslaagde deelnemers toesprak, gaf aan bewust te zijn van de grote behoefte aan vakscholing in het district en was daarom blij, dat de gemeenschap deze kans ten volle heeft benut. Hij heeft de geslaagden bemoedigd om de opgedane kennis maximaal te benutten door de geleerde vaardigheden in de praktijk toe te passen, niet alleen commercieel, maar ook privé om zodoende te besparen op onder meer kleding. De bewindsman adviseerde de voormalige cursisten om samenwerking in coöperatief verband te exploreren, omdat dat kan leiden tot betere kansen op succes en duurzaamheid voor alle betrokkenen. Dat de geslaagden over potentie beschikken om te groeien en succesvol te worden, blijkt volgens de minister uit het feit, dat de deelnemers van Textiele Werkvormen bij de certificaatuitreiking gekleed waren in zelf ontworpen en gemaakte kleding. Ook het feit, dat een geslaagde van de vaktraining Electro-Huisinstallatie reeds een installatie heeft verricht, vindt de minister veelbelovend. Tenslotte riep de minister alle 66 gecertificeerden op om als waarachtige SAO ambassadeurs te werk te gaan, dus ten alle tijde veiligheid en kwaliteit in acht te nemen.
De districtscommissaris (DC) van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, was trots op het geboekte resultaat. Hij gaf aan blij te zijn, dat zijn district niet vergeten is, maar ook is meegenomen in het ‘Wroko Foe Mek Moni’ project, waardoor nodige skills thans ook in het district aanwezig zijn. De burgervader gaf aan zeer dankbaar te zijn, maar dat de honger aan vaktrainingen in zijn district nog niet gestild is, aangezien er nog steeds een grote vraag is naar vakopleidingen en capaciteitsversterking. Mendelzoon is daarom ingenomen met het feit, dat in Brokopondo een praktijkcentrum wordt neergezet, waar ook de nodige trainingen gevolgd zullen kunnen worden.
Ook de directeur van de SAO, Joyce Lapar en de vertegenwoordiger van de Raad van Bestuur van de SAO, Madhoeri Moenesar, waren blij met de inzet van de participanten en het succes van dit project. Dank werd uitgesproken aan de instructeurs en de trekker van dit project in het district. Zijin-Rosebel Gold Mines en de Staatsolie Maatschappij Suriname, die hebben bijgedragen aan transport gedurende de trainingen, werden ook bedankt, omdat zonder transport de trainingen niet mogelijk zouden zijn geweest.
-gov.sr-