800.000 euro boete voor finfluencers voor promoten illegale vermogensbeheerder

20 September 2024

Comments: 0

Twee zogeheten ‘finfluencers’ hebben van toezichthouder AFM een boete gekregen omdat ze hebben samengewerkt met de illegale vermogensbeheerder Grinta Invest. Ze moeten in totaal 800.000 euro betalen, omdat ze Grinta hebben gepromoot onder hun volgers.

Finfluencers verspreiden content over beleggen en financiële zaken op sociale media en websites. De meesten van hen hebben geen relevante financiële opleiding of werkervaring. Maar hun volgers zien hen wel als experts.

Het gaat in dit geval om Koen Nieuwenhuijs en Mories van de Venne. Zij hebben zich volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) schuldig gemaakt aan het medeplegen van illegaal vermogensbeheer.

“Dit is ernstig”, zegt de toezichthouder. “Mede door het promoten en aanbrengen door deze personen zijn beleggers ingestapt en kon Grinta Invest er met hun geld vandoor gaan.” Een van de particuliere beleggers verloor op die manier haar inleg van 80.000 euro, schreef het FD eerder.

Aanmelden nieuwe beleggers leverde finfluencers veel geld op

Het duo hield er zelf steeds forse beloningen aan over, waaronder 10 procent van het geld dat de beleggers inlegden. Zo was Nieuwenhuijs ook contactpersoon voor de beleggers. Hij begeleidde hen bij het aanmelden bij de vermogensbeheerder, onder andere door bij mensen thuis te komen.

Nieuwenhuijs en Van de Venne hebben boetes gekregen van respectievelijk 256.000 en 544.000 euro. Het geld dat zij hebben verdiend met hun praktijken heeft mede de hoogte van die boetes bepaald, schrijft de AFM.

De toezichthouder waarschuwde in 2021 al dat Grinta geen vergunning had en was verdwenen met het geld van de beleggers. Volgens de AFM wilden de finfluencers niet dat dit gebeurde. Maar doordat ze met Grinta hebben samengewerkt, hebben ze de vermogensbeheerder wel in staat gesteld tot die illegale acties, zegt de toezichthouder.

Steeds meer bezorgdheid over finfluencers

De groep finfluencers is groot. Wanneer je actief bent op sociale media, kom je er gegarandeerd af en toe een tegen. Bijna 30 procent van de jongeren heeft daardoor weleens geld verloren. Dat bleek in maart uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, een adviesorganisatie van het ministerie van Financiën.

Toch zijn er dingen waar je op kunt letten. “Als er gouden bergen worden beloofd, kun je ervan uitgaan dat het geen goed advies is”, zei Jasper Berkhout van spaarplatform Raisin eerder tegen NU.nl. “Als het zo eenvoudig zou zijn om zo veel geld te verdienen, dan zou iedereen dat wel doen.”

-nu.nl-