De aarde is vanaf vandaag tijdelijk een kleine maan rijker. Tot 25 november draait de planetoïde van 11 meter breed, een stukje om de aarde heen, waarna het zijn eigen baan om de zon vervolgt.
De planetoïde “2024 PT5” is helaas te klein om met het blote oog of zelfs amateurkijkers te zien. Het object, dat pas op 7 augustus voor het eerst werd gespot door ruimtevaartorganisatie NASA, is daarvoor ook niet helder genoeg.
Officieel mogen we niet van een minimaan spreken: daarvoor moet de planetoïde één hele baan of meerdere banen om de aarde draaien. Zo werd in 2020 een minimaan ontdekt van nog geen meter breed (2020 CD3), die in drie jaar tijd waarschijnlijk twaalf keer om de aarde is gedraaid.
Zowel de aarde als 2024 PT5 draaien in een baan om de zon. De planetoïde is alleen wat sneller en is in de afgelopen jaren ingelopen op de aarde. Nu is het genoeg genaderd om 57 dagen lang ‘gevangen’ te worden.
Op 8 augustus, vlak nadat NASA de ontdekking had gedaan, bedroeg de afstand met de aarde zo’n 567.000 kilometer. Ter vergelijking: onze maan staat minder dan 400.000 kilometer bij ons vandaan. Na de rendez-vous van de komende weken zal de planetoïde weer achter raken op de aarde. Volgens onderzoek komt 2024 PT5 uit de Arjuna-gordel, die op zo’n 150 miljoen kilometer van de zon ligt. Daar keert het waarschijnlijk ook naar terug zodra het de zwaartekrachtbaan om de aarde verlaat.
-nu.nl-