President Chandrikapersad Santokhi heeft bij de lancering van drie beleidsdocumenten van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) het belang van onderwijs voor de toekomst van Suriname benadrukt. “Onderwijs is de sleutel die deuren opent naar een betere toekomst, een
toekomst vol mogelijkheden en kansen”, merkte het staatshoofd op. Tijdens de lancering, op donderdag 5 september in het Cenasu-gebouw, waren ook aanwezig: minister Henry Ori, parlementariër Cheryl Dijksteel, vertegenwoordigers van verschillende onderwijsbonden, Javier Cordoba van UNICEF Suriname en staf en personeel van het ministerie.
“Dit is een dag van hoop en vastberadenheid, een dag waarop we de contouren schetsen van een Suriname waar onderwijs de drijvende kracht is”, hield de president de aanwezigen voor. Hij onderstreepte de rol die onderwijs speelt in de ontwikkeling van de natie en de verbetering van de levensstandaard van de bevolking. “Onderwijs vormt het fundament waarop een succesvolle en welvarende toekomst voor Suriname kan worden gebouwd.” De kern van zijn boodschap is dat elk kind in Suriname, ongeacht achtergrond, de kans moet krijgen om te leren en zijn of haar potentieel te bereiken. Het Nationaal Onderwijsbeleidsplan Suriname 2024-2031 dient hierbij als routekaart naar een inclusiever en toekomstbestendig onderwijssysteem, waarbij kwaliteit en innovatie centraal staan.
President Santokhi benadrukte dat onderwijs niet alleen draait om cijfers en examens, maar om een holistische benadering die de volledige ontwikkeling van het kind bevordert. De barrières die kinderen ervan weerhouden hun volledige potentieel te bereiken, moeten worden weggenomen. Hij sprak over het belang van investeringen in leerkrachten, veilige leeromgevingen en een onderwijssysteem dat diversiteit en inclusiviteit omarmt. Het uiteindelijke doel is een Suriname waarin onderwijs de sleutel is tot economische groei en welvaart. “Laten we samenwerken aan een onderwijssysteem dat de trots van ons land wordt”, riep het staatshoofd op.
De basis voor deze visie wordt gevormd door drie beleidsdocumenten: het verslag van het Onderwijscongres “SAMEN – ONDERWIJS – TOEKOMST – BOUWEN” (2023), waarin denkers en professionals nieuwe benaderingen en best practices deelden; het beleidsdocument “Van Silhouet naar Stralend Gelaat” dat de huidige staat van het onderwijs analyseert en een visie voor transformatie schetst; en drie conceptwetten — de Wet op het Basisonderwijs, de Wet op Onderwijstoezicht en de Wet op Leerplicht — die deze visie juridisch verankeren.
-gov.sr-