Canadese ambassadeur overhandigt geloofsbrieven aan president Santokhi

18 September 2024

In: Nieuws
Comments: 0

De regering blijft haar sterke internationale relaties verder uitbouwen. President Chandrikapersad Santokhi heeft de nieuwe niet-residerende ambassadeur van Canada in Suriname, SĂ©bastien Sigouin, verwelkomd op het presidentieel paleis. Het staatshoofd ontving de geloofsbrieven op maandag 16 september. Beide landen spraken hun gezamenlijke ambitie uit om de bestaande partnerschappen in diverse sectoren verder te verdiepen.

In zijn welkomstwoord sprak president Santokhi de waardering van Suriname uit voor de blijvende steun die Canada het land door de jaren heen heeft geboden. Hij erkende de bijdragen van Canada op verschillende cruciale gebieden, waaronder volksgezondheid, gendergelijkheid, capaciteitsopbouw, cultuur en toerisme. “Namens de regering en het volk van de Republiek Suriname heet ik u van harte welkom als niet-ingezeten ambassadeur van Canada, met uw residentie in Georgetown, Guyana”, benadrukte de president. Hij onderstreepte het belang van de relatie tussen de twee landen en schetste zijn hoop op verdere samenwerking op het gebied van gedeelde doelen en mondiale uitdagingen.

Tijdens zijn toespraak noemde de president specifieke gebieden waarop Suriname de samenwerking met Canada wil verbeteren.

Hij merkte op hoe belangrijk het is om te investeren in menselijk kapitaal en de noodzaak van samenwerking op gebieden zoals veiligheid, forensisch onderzoek en de strijd tegen corruptie. Daarnaast riep de president op tot financiĂ«le steun voor lokale ondernemers, waarbij hij de rol van economische ontwikkeling bij het bevorderen van een veerkrachtige en bloeiende samenleving benadrukte. Suriname kijkt er ook naar uit om de politieke dialoog met Canada te versterken, met de nadruk op kwesties van wederzijds belang. “We hopen dit partnerschap verder uit te breiden op gebieden zoals de ontwikkeling van menselijk kapitaal, veiligheid, forensisch onderzoek en corruptieonderzoeken”, aldus het staatshoofd.