De aarde krijgt er tijdelijk een tweede maan bij. De ‘minimaan’ is slechts 10 meter breed en is daarom hoogstwaarschijnlijk niet zichtbaar vanaf onze planeet. De planetoïde beweegt zich van 29 september tot en met 25 november om de aarde.
De planetoïde, 2024 PT5, wordt door de zwaartekracht in een baan om de aarde getrokken, blijkt uit nieuw onderzoek. Het object komt uit de Arjuna-gordel, die op zo’n 150 miljoen kilometer van de zon ligt. Daar keert het waarschijnlijk naar terug zodra het de zwaartekrachtbaan om de aarde verlaat.
Volgens The New York Times bestaat 2024 PT5 mogelijk uit een stuk van onze ‘eigen’ maan. De planetoïde zou veel eerder op de maan zijn gebotst, waarna dit afgebroken kleine stuk overbleef.
Om die reden wordt 2024 PT5 ook wel ‘minimaan’ genoemd. Maar dat is het officieel niet. Planetoïden die niet aan de zwaartekracht van de aarde ontsnappen en uiteindelijk een tijdje om de planeet heen cirkelen, worden minimanen genoemd.
Maar 2024 PT5 zal geen volledige cirkel om de aarde draaien. Volgens astronomen vliegt het object een hoefijzervormige baan en maakt het de cirkel dus niet af.
Sommige minimanen blijken kunstmatige objecten te zijn
Minimanen zijn, zoals de naam doet vermoeden, vaak zeer klein. Bovendien zijn ze zeer snel, waardoor ze moeilijk te herkennen en te identificeren zijn.
Soms blijken het kunstmatige objecten te zijn. Zo werd een ruimtevaartuig van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ooit aangezien voor een planetoïde. Ook delen van afgeschoten raketten krijgen onterecht het label minimaan.
2024 PT5 is met z’n breedte van 10 meter niet heel groot. De ‘buurmaan’ zal daarom niet met het blote oog te zien zijn. Het object werd op 7 augustus gespot met een speciaal detectiesysteem van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
De planetoïde is een van miljoenen planetoïden die zich in de buurt van de aarde bevinden. Vele daarvan zijn ongevaarlijk voor ons. NASA heeft een systeem dat de locatie en banen van grote planetoïden in de gaten houdt. Wetenschappers zeggen tegen The New York Times dat de ontdekking eraan herinnert dat “de baan om de aarde een behoorlijk drukke snelweg” is.
-nu.nl-