Droogte in Zuid-Amerika leidt tot bosbranden en stroomuitval

23 September 2024

Comments: 0

Geplande stroomuitval in Ecuador is een dag eerder begonnen, omdat ernstige droogte de waterkrachtcentrales ontregelt. Het land kampt met de ergste droogte in 60 jaar, met geen noemenswaardige regenval in meer dan twee maanden. De regering had al aangekondigd dat er vanaf maandag nachtelijke stroomuitval in het hele land zou zijn, maar 12 provincies hadden afgelopen weekend van 08:00 tot 17:00 lokale tijd hun stroomuitval. Verschillende Zuid-Amerikaanse landen kampen momenteel met de ergste droogte ooit, wat ook een aantal bosbranden aanwakkert.

Waterkrachtcentrales dekken 70% van de vraag naar elektriciteit in Ecuador, maar de waterreserves die de centrales voeden, zijn gedaald tot kritieke niveaus. De Ecuadoraanse president Daniel Noboa zei dat er verdere bezuinigingen en andere noodmaatregelen kunnen worden ingevoerd als de waterstanden in de waterkrachtcentrales niet snel worden hersteld. Naast de 71 dagen zonder regen, gaf Noboa ook politieke tekortkomingen de schuld van de noodsituatie. In een verklaring gaf de president de schuld van de energiecrisis aan het falen van eerdere regeringen om de infrastructuur adequaat te onderhouden en het gebrek aan noodplannen. In 15 provincies, waaronder de hoofdstad Quito, is een rood alarm afgekondigd.

In zestig wijken in Quito is de watervoorziening afgesloten als onderdeel van rantsoeneringsmaatregelen. Het is nog geen zes maanden geleden dat Ecuadorianen voor het laatst elektriciteit rantsoeneerden. In april zorgde droogte ervoor dat het land stroomuitval van wel 13 uur per dag moest doorvoeren. De huidige droogte beperkt zich zeker niet tot Ecuador – verschillende andere landen in Zuid-Amerika lijden onder de gevolgen van de ergste droogte sinds heugenis. Extreme droogte heeft grote delen van de Amazone en de Pantanal in Brazilië, Bolivia en Peru verwoest. In Colombia bestrijden brandweerlieden tientallen branden, die tot nu toe bijna 11.000 hectare hebben verwoest. Eerder deze week riep de Peruaanse regering de noodtoestand van 60 dagen uit in de junglegebieden die grenzen aan Brazilië en Ecuador, die het zwaarst zijn getroffen door bosbranden. De droogte heeft ook de uitgestrekte Amazone verzwakt, wat gevolgen heeft voor de voedselvoorziening en het levensonderhoud van de lokale bevolking.

Vorige week meldde de Braziliaanse Geologische Dienst (SGB) dat de waterstanden in veel rivieren in het Amazonegebied het laagste punt ooit hadden bereikt. In 2023 had het Amazonegebied te kampen met de ernstigste droogte in ten minste 45 jaar, waarvan wetenschappers van de World Weather Attribution Group ontdekten dat deze door klimaatverandering vele malen waarschijnlijker was geworden.