In een recent artikel van de New York Times werd opgemerkt dat 40 jaar geleden experts dachten dat China’s experiment met socialisme met Chinese kenmerken zou falen. “Vandaag de dag wachten we nog steeds op dat falen, maar China is niet mislukt. Het ideologische perspectief van de VS op China komt niet overeen met de realiteit van China’s succes,” zei Mushahid Hussain Sayed, voormalig voorzitter van de Defensiecommissie van de Pakistaanse Senaat, tijdens de show Global South Voices op CGTN. Deze aflevering besprak Antony Blinkens “tafel en menu”-theorie en onderzocht de evoluerende rol van China op het internationale toneel.
Einar Tangen, Amerikaanse commentator en Senior Fellow van het Taihe Institute, benadrukte dat China’s rol in de wereldorde fundamenteel verschilt van die van de VS. Hij wees op de historische afhankelijkheid van de VS van imperialisme, oorlog en exploitatie van andere landen, in tegenstelling tot China’s focus op interne ontwikkeling, vrede en handel. Tangen onderstreepte dat China’s benadering gebaseerd is op wederzijds respect, consensusvorming en economische vooruitgang, zonder ideologische opdringing. Hij besprak ook hoe China parallelle instellingen heeft opgebouwd, zoals het Belt and Road Initiative (BRI), de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) en BRICS, om een nieuwe, coöperatieve internationale orde te bevorderen, in tegenstelling tot het door de VS-geleide systeem dat gericht is op het behouden van dominantie.
Roberto Savio, oprichter van de Inter Press Service (IPS), beschreef de historische verschuivingen en merkte op dat China opnieuw een wereldmacht aan het worden is. Hij gaf aan dat de mondiale machtsdynamiek in transitie is, met een afname van de invloed van de VS en een toenemende multipolariteit. “Wereldcrises zoals klimaatverandering en bevolkingsafname vereisen mondiale samenwerking, maar de VS blijven vastzitten in verouderde beleidslijnen,” aldus Savio. Hij benadrukte ook het belang van diversiteit in ideologieën en governance, en stelde dat samenwerking tussen landen met verschillende culturen en ideologieën essentieel is voor het oplossen van wereldproblemen.
Sous Yara, woordvoerder van de Cambodjaanse Volkspartij, benadrukte het belang van China’s multilaterale diplomatie en zijn vreedzame opkomst, vooral via initiatieven zoals het Belt and Road Initiative (BRI). Hij merkte op dat China’s benadering gericht is op wederzijds respect, vertrouwen en samenwerking zonder ideologische opdringing. Yara wees erop dat China’s bijdragen, waaronder het Global Development Initiative, de connectiviteit en samenwerking bevorderen, waardoor de kloof tussen landen wordt overbrugd. Voor Cambodja en Zuidoost-Azië bevordert het leiderschap van China een evenwichtige buitenlandse politiek en handelsrelaties, met de nadruk op vreedzame oplossingen voor geschillen en collectieve welvaart.
De relatie tussen China en Afrika is een model voor Zuid-Zuid samenwerking. Fred M’membe, president van de Socialistische Partij van Zambia, benadrukte de historische relatie tussen China en Afrika en de steun van China voor de bevrijding, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Afrika. Hij merkte op dat China Afrikaanse landen met respect en gelijkheid behandelt, in tegenstelling tot de neerbuigende benadering van sommige westerse landen. M’membe steunde China’s visie op mondiale samenwerking en multipolariteit en stelde dat China’s acties een scherp contrast vormen met de mentaliteit van de VS: “Als je niet aan de tafel zit, ben je op het menu.”
https://news.cgtn.com/news/2024-09-25/Zero-sum-game-or-win-win-cooperation–1xa8EKUREas/p.html