In Japanse winkels mogen consumenten nog maar één zak rijst per persoon kopen. Er is namelijk een groot tekort aan rijst. Dat komt onder meer door slecht weer en importheffingen. Maar ook toeristen in het land krijgen de schuld.
In de eerste helft van 2024 kwamen er 17,8 miljoen toeristen naar het land van de rijzende zon, veel meer dan in de afgelopen jaren. Volgens cijfers van het ministerie van Landbouw in Japan aten zij tussen de zomer van 2023 en afgelopen zomer 51.000 ton aan rijst. Een jaar eerder was dat nog 19.000 ton. Japanners eten zo’n 7 miljoen ton rijst per jaar.
Toch zijn er meer oorzaken te vinden voor de tekorten. Zo heeft Japan te maken met matige oogsten door slecht weer, gaan rijstboeren vaker met pensioen en is de export van rijst in de afgelopen tien jaar verzesvoudigd.
Nog een probleem is dat Japanners zelf de beschikbare rijst gingen hamsteren in aanloop naar het Japanse tyfoonseizoen en na aardbevingswaarschuwingen. Daarom hebben winkels een beleid ingevoerd dat klanten nog maar één zak per winkelbezoek mogen kopen.
Japan probeert ook de import van rijst uit andere landen te ontmoedigen via zeer hoge importtarieven om eigen rijstboeren te beschermen. Door de tekorten en extra vraag neemt ook de prijs van rijst toe. In augustus kostte rijst volgens het ministerie 16.133 Japanse yen per 60 kilo (ongeveer 99 euro). Dat is 5 procent meer dan aan het begin van 2024.
Eerder voor deze zomer bleek al dat de landelijke noodvoorraad aan rijst flink was teruggelopen tot het laagste niveau sinds 1999. Ook toen besprak een ambtenaar van het ministerie dat de toename van het aantal toeristen hier flink aan had bijgedragen.
-nu.nl-