Kleinschalige goudzoekers barricaderen weg Nieuw Koffiekamp; eisen verlenging van afspraken met Zijin

18 September 2024

In: Nieuws
Comments: 0

De weg naar Nieuw Koffiekamp is gebarricadeerd door de kleinschalige goudzoekers. De goudzoekers van het dorp zijn verhit, omdat ze niet kunnen werken. Er waren voor drie maanden afspraken gemaakt met Zijin en konden de goudzoekers van het dorp op een aangewezen plek werken. Intussen zijn die drie maanden verstreken en eisen ze een verlenging.

ā€œHet kan niet dat wij van het dorp willen werken, maar het wordt ons ontzegdā€, merkt een van de goudzoekers op in gesprek met D-TV die momenteel in het gebied is. Het leek erop dat zaken dreigden te escaleren toen de politie en enkele militairen aan te pas kwamen. De politie probeerde de barricade weg te halen van de weg, maar dat is hen niet gelukt. Terwijl de politiemannen de rotsen, takken en andere zaken weghalen wordt er door enkele van de goudzoekers meer geplaatst.

De vicepresident, Ronnie Brunswijk, sprak eerder deze maand met vertegenwoordigers vanĀ ZijinĀ om tot een middenweg te komen voor de lokale kleine goudzoekers. Zijin zou de mogelijkheden bekijken om een plek aan te geven waar de lokale goudzoekers zouden kunnen werken. Echter gaat dat proces volgens de goudzoekers veel te langzaam. ā€œWe hebben gesolliciteerd naar het bedrijf, maar niemand heeft ons aangenomen. We willen werken en dat is voor ons goudzoeken. We willen niet overgaan tot berovingen, ik heb ook een gezin te verzorgenā€, roept een van de jonge goudzoekers gebelgd.

Er is duidelijke taal gesproken door de goudzoekers die de weg barricaderen. ā€œWe willen een oplossing hebben, laten de mensen met ons komen praten. We willen gewoon ons werk doen.ā€