Libellen hebben beter zicht als de temperatuur oploopt. Volgens wetenschappers worden neuronen in hun hersenen tot negen keer gevoeliger voor bewegingen.
Libellen zijn uitstekende jagers. Ze kunnen hun prooi succesvol achtervolgen als de zon schijnt, maar ook als het bewolkt is en in rommelige omgevingen. Dat komt volgens het onderzoek door speciale neuronen in de hersenen van libellen.
Deze small-target motion detector neurons (STMD-neuronen) zijn gevoelig voor de grootte en snelheid van datgene waar de libellen heen vliegen. De neuronen worden nog veel gevoeliger als het buiten warmer wordt, blijkt uit het onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology is verschenen.
Onderzoekers gebruikten hersenscans van libellen om computermodellen te maken die hetzelfde doen als de insecten. Die modellen kunnen kleine, snel bewegende drones opsporen. En dat lukt beter bij hogere temperaturen. De hersenen van libellen reageren dus heel snel op de omgeving, in dit geval een stijging van de buitentemperatuur.
Inspiratie voor oplossing van technische problemen
Wetenschappers kunnen hier inspiratie uit halen als ze technische problemen moeten oplossen, schrijven de onderzoekers. Dieren en planten passen zich snel aan externe factoren aan, zoals de temperatuur. “Daar moeten we in andere facetten van de wetenschap ook rekening mee houden.”
Er bestaan zo’n zesduizend soorten libellen. In Nederland leven ongeveer zeventig verschillende soorten. Ze worden 2 tot 11 centimeter lang en leven vaak rondom het water. Libellen zijn koudbloedig en kunnen hun temperatuur niet goed regelen. Daarom verandert de temperatuur in hun lichaam en hersenen de hele dag door.
-nu.nl-