Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft het afgelopen weekend een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de drinkwatervoorziening in het binnenland. Vier dorpen in het Boven-Suriname gebied, namelijk Jawjaw, Godo, Solan en Bofukule, zijn nu officieel voorzien van drinkwater dat 24 uur per dag beschikbaar is.
De oplevering van de waterstations is een onderdeel van het bredere streven van het ministerie om alle burgers van Suriname toegang te geven tot schoon en veilig drinkwater. Deze inspanningen worden uitgevoerd in samenwerking met de N.V. Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM), verantwoordelijk voor de watervoorziening in de kustvlakte, en de Dienst Watervoorziening (DWV), een dienst van het ministerie die specifiek belast is met de drinkwatervoorziening in het binnenland.
Voorafgaand aan de ingebruikname van de nieuwe waterstations werden op drie verschillende momenten uitgebreide laboratoriumtests uitgevoerd om de veiligheid van het drinkwater te waarborgen. Deze voorzorgsmaatregelen benadrukken het belang dat het ministerie hecht aan de gezondheid en veiligheid van de dorpsbewoners.
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen erkende de uitdagingen die gepaard gaan met het realiseren van deze verbeteringen, met name de financiƫle obstakels. In dit kader is er een samenwerking tot stand gekomen met Belgiƫ, wat heeft geresulteerd in zowel een grant als een zachte lening om de drinkwatervoorziening in het binnenland verder te ontwikkelen. Het Belgische bedrijf BOSAQ voert de drinkwaterprojecten uit, en minister Abiamofo sprak zijn waardering uit voor zowel het bedrijf als de betrokken NH-medewerkers die zich inzetten voor dit belangrijke werk.
Het drinkwater in de dorpen wordt verkregen door oppervlaktewater, voornamelijk rivierwater, te zuiveren. Dit gezuiverde water wordt vervolgens opgeslagen in speciale tanks en via een netwerk van leidingen en tapkranen gedistribueerd naar de dorpen. De oppervlaktewaterzuiveringssystemen worden aangedreven door zonne-energie en zijn voorzien van software die monitoring op afstand mogelijk maakt, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het systeem.
Dit project sluit aan bij de mondiale duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, in het bijzonder doel 6, dat streeft naar universele toegang tot schoon en veilig drinkwater tegen 2030. āAls land zijn wij goed op weg,ā aldus minister Abiamofo, die daarmee de inzet van Suriname om deze doelstelling te behalen nogmaals benadrukte.