De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid van Suriname (MOH), Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) en diverse Verenigde Naties (VN)-organisaties, waaronder UNFPA, UNDP, UNICEF en IOM, met succes een uitgebreide driedaagse workshop afgerond.
Deze workshop, gehouden in Paramaribo, was gericht op het verbeteren van de inkoop van medicijnen en essentiĆ«leĀ gezondheidsproductenĀ voor Suriname. Dit initiatief is een belangrijke stap in het versterken van de gezondheidssector van het land en het waarborgen van tijdige toegang tot kwalitatieve en betaalbare medicijnen voor iedereen.
De workshop bracht gezondheidsprofessionals, inkoopdeskundigen en beleidsmakers samen en richtte zich op het versterken van de capaciteit van het Surinaamse zorgsysteem om op een efficiƫnte en effectieve manier essentiƫle medicijnen in te kopen. Hierbij werd gebruikgemaakt van bestaande VN-systemen ter ondersteuning van het proces.
Tijdens de sessies werden onder andere het PAHO Revolving Fund voor vaccins, het Strategisch Fonds voor medicijnen en volksgezondheidsproducten, de UNICEF-inkoopstructuren en het UNFPA-systeem voor Seksuele en Reproductieve Gezondheidsproducten gepresenteerd als mechanismen die al in Suriname worden toegepast en verder kunnen worden benut om de toegang tot essentiƫle medicijnen en andere gezondheidsproducten te vergroten.
De interactieve sessies en praktische oefeningen boden deelnemers inzicht in de realtime procedures en mogelijke uitdagingen die zij in de praktijk tegenkomen. Daarnaast werd het belang van transparante en gecoƶrdineerde processen, duurzame toeleveringsketens en verbeterde regelgevingskaders benadrukt, om een ononderbroken toegang tot levensreddende medicijnen en gezondheidsproducten te garanderen.
Doelstellingen van de workshop:
Introductie van de PAHO regionale Revolving Funds (Strategisch Fonds) als mechanisme voor technische samenwerking bij het beheer van medicijnen en volksgezondheidsproducten.
Verkennen van de ondersteuning die andere VN-organisaties kunnen bieden in dit proces.
Aanbevelingen doen voor toekomstige technische samenwerking, waaronder het beheer van de toeleveringsketen van medicijnen en andere volksgezondheidsproducten.
Het identificeren van kansen voor impact en prioriteiten stellen voor korte, middellange en lange termijn inkoop via het Strategisch Fonds.
Dr. Yafflo Ouattara, PAHO/WHO-vertegenwoordiger in Suriname, onderstreepte het belang van dit initiatief: āDit is een geweldige samenwerking en inspanning die moet leiden tot een vergrote capaciteit van degenen die de behoeften van het land beoordelen. De uitbreiding van het gebruik van de verschillende mechanismen zal zeker bijdragen aan een verbeterde toegang van Suriname tot medicijnen en andere strategische gezondheidsproducten en technologieĆ«n.ā
Het Ministerie van Volksgezondheid van Suriname sprak zijn toewijding uit om de kennis die tijdens de workshop is opgedaan, te benutten om de inkoopprocessen verder te optimaliseren. āMet de hulp van PAHO en andere ondersteunende VN-organisaties zullen we in staat zijn om een selectie van medicijnen, die tot nu toe moeilijk te verkrijgen waren, aan te schaffen. Het beter afstemmen van de nationale behoeften met de aankopen zal Suriname ook de ruimte geven om de financiĆ«le kant van het inkoopproces beter te plannen,ā aldus Dr. Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid.
Christopher Lim, hoofd van de PAHO Strategic Fund, vatte de missie samen met de woorden: āZoals we tijdens deze workshop hebben besproken, blijft het PAHO Strategic Fund een essentieel instrument voor Suriname en de regio om de inkoop en de farmaceutische toeleveringsketens te stroomlijnen en te versterken. Door het fonds optimaal te benutten en nauw samen te werken met het ministerie en de volksgezondheidsinstanties, kunnen we de kosten aanzienlijk verlagen, de transparantie verbeteren, het beheer van de farmaceutische toeleveringsketen versterken en de toegang tot levensreddende medicijnen voor iedereen verbeteren.ā
Dit initiatief maakt deel uit van een reeks lopende inspanningen van PAHO en haar partners om Suriname te ondersteunen bij het versterken van het zorgsysteem, het verbeteren van de volksgezondheidsresultaten en het behalen van de gezondheidsgerelateerde doelen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGās)