Rijke advocaat krijgt boete van 105.000 euro voor bumperkleven in Zwitserland

11 September 2024

Comments: 0

Een rechtbank in Zwitserland heeft een advocaat een fikse boete opgelegd voor bumperkleven op de snelweg terwijl hij achter het stuur van zijn BMW 540d zat. De 58-jarige Zwitser moet een boete van 98.500 Zwitserse frank (omgerekend 105.118 euro) betalen.

Vorig jaar werd de man opgepakt vanwege het volgen van de snelweg A1 bij Zürich op een onveilige afstand van tussen 8 en 12 meter, waarbij hij snelheden tot 120 km/u bereikte, aldus het lokale nieuwsmedium Nau. De man ging al meermaals in beroep tegen de boete, maar tot dusver zonder succes. De man in kwestie zou zo’n twee miljoen euro per jaar verdienen, wat verklaart waarom de boete zo hoog is. Zwitserland kent namelijk een boetesysteem dat is gebaseerd op inkomen: hoe meer je verdient, hoe hoger de boete. Hiermee hopen de autoriteiten rijke verkeersovertreders af te schrikken; een standaard boete zouden ze nauwelijks in de portemonnee voelen.

Sport- en raceremmen

De BMW-rijdende advocaat ging vorig jaar in beroep tegen de boete van zo’n 100.000 euro. Dat leverde hem weinig op, behalve nog eens 5000 euro aan gerechtskosten en dergelijke. De advocaat stelde dat de politie hem tijdens het verhoor niet op zijn rechten had gewezen. Ook twijfelde hij aan de videobeelden die de politie had gebruikt om zijn volgafstand te bepalen.

De rechtbank wees zijn argumenten af. Vervolgens beweerde de man dat zijn BMW 540d ‘sport- en raceremmen’ had, maar de rechtbank zei dat de kwaliteit van de remmen van de BMW niets aan het vonnis veranderde.

Finland: 121.000 euro boete

Niet alleen in Zwitserland, maar ook in Noorwegen en Finland worden inkomensgerelateerde boetes uitgedeeld. Zo kreeg de 76-jarige Finse multimiljonair-zakenman Anders Wiklöf vorig jaar met omgerekend 121.000 euro een van de hoogste snelheidsboetes ter wereld, nadat hij werd geflitst toen hij 30 km/u te snel reed. In Finland kan de politie via smartphones onmiddellijk controleren hoeveel de overtreder verdient door verbinding te maken met een centrale database.

Volgens het Finse systeem wordt de boete berekend op basis van het dagelijkse beschikbare inkomen van de overtreder, wat doorgaans wordt beschouwd als de helft van zijn dagelijkse netto-inkomen. Hoe vaker een bestuurder de limiet overschrijdt, hoe hoger het boetebedrag. Wiklöf kreeg eerder al een snelheidsboete van 63.680 en 95.000 euro.

Hoogste boete voor snelheidsvertreding ooit

In 2002 kreeg Anssi Vanjoki, een topfunctionaris van Nokia, een boete in Finland van 116.000 euro nadat hij betrapt werd terwijl hij 75 km/u reed op zijn Harley-Davidson in een 50 km/u-zone. Zwitserland zou in het verleden de hoogste verkeersboete ooit hebben opgelegd. Een Zweedse motorrijder kreeg ooit een boete van 1,1 miljoen euro toen hij met een snelheid van 290 km/u werd betrapt tussen Bern en Lausanne.

-ad.nl-