President Chandrikapersad Santokhi heeft met de veiligheidsbonden afgesproken om een strakke tijdlijn van een week aan te houden. Na een week moet er een werkbaar voorstel op tafel liggen. Gisteravond ontving Santokhi de veiligheidsbonden en de bond bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo in een poging een oplossing te forceren.
De bonden stonden zondagavond journalisten te woord. De voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), Mielando Atompai, gaf aan dat het duidelijk is dat de ministers hun werk niet goed kunnen en weten te doen. Anders waren de bonden rond middernacht niet bij de president beland.
Atompai zegt goede hoop te hebben in hetgeen de president heeft voorgesteld. Waren er geen verkeerde beleidskeuzes gemaakt en werden incompetente mensen niet gehandhaafd, dan was het nooit zover gekomen. Wat concreet besproken is, zal eerst voorgelegd worden aan de leden.
Intussen zijn de leden geïnformeerd en de verschillende veiligheidsbonden willen niets anders dan een werkbaar voorstel van president Santokhi. Het moet een zodanig voorstel zijn waarbij de leden kunnen rondkomen met hun salaris en waarbij andere zaken zoals bevorderingen, risicotoelage, brandstof en uitrusting geregeld zijn.
Lloyd Pool, voorzitter van de bond bij het AZP, zegt blij te zijn dat er een bundeling was met de veiligheids- en ziekenhuisbonden. Verschillende vakbondsleiders kunnen daarvan een voorbeeld nemen, stelt hij. Hij ziet verder geen heil in een gesprek met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. De interventie van de president ziet Pool als een opdracht dat zaken nu concreet uitgevoerd moeten worden.
President Santokhi, die de pers ook kort toesprak, zei dat de onderhandelingen in een ontspannen sfeer plaatsvonden. Hij zegt alle begrip te hebben voor de situatie van de bonden, vandaar dat hij zich wil houden aan maximaal een week om met een werkbaar voorstel te komen. Dit traject zal geleid worden door de president zelf en het clusterteam van ministers en deskundigen.
Vandaag al zou het team praten met de bonden over de bevorderingsachterstanden, brandstofbeperking en overbruggingstoelage. Santokhi zei dat het te lang heeft geduurd en vindt dat er nu een oplossing moet komen. Hij stelt dat dit jaar een salarisverhoging volgt, afhankelijk van wat de economie kan dragen. Ook hierover moeten afrondende gesprekken gevoerd worden. De problemen waarmee de gezondheidsbonden te kampen hebben, waren ook onderdeel van de gesprekken, bevestigde president Santokhi.
-snc.com-