Het Platform Surinaamse Diaspora (PSD) roept de regering op om visumvrij reizen naar Nederland te regelen voor houders van een Surinaams paspoort. De eis werd gesteld door het bestuurslid van PSD, Ramnarain Rambaratsingh, die de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, opriep om een visumfaciliteringsovereenkomst voor Surinamers te initiëren, meldt Schengen.News.
Rambaratsingh wees er ook op dat door het aannemen van een visumfaciliteringsovereenkomst de twee gemeenschappen, de Surinaamse diaspora in Nederland en de Surinaamse inwoners, nog dichter bij elkaar zullen komen. Het bestuurslid wees op het recente voorbeeld waarbij Griekenland een speciaal visumprogramma voor Turkse paspoorthouders heeft aangenomen, waardoor toeristen uit Turkije zonder Schengenvisum kunnen binnenkomen. Dit heeft de relaties tussen de twee bevolkingsgroepen verbeterd.
Volgens statistieken gepubliceerd door SchengenVisaInfo is de meest favoriete bestemming voor Surinaamse staatsburgers om een ??Schengenvisum aan te vragen Nederland. In 2023 dienden Surinamers 19.891 visumaanvragen in, waarvan er slechts 40 werden ingediend bij Frankrijk en de rest naar Nederland werd gestuurd. Het goedkeuringspercentage voor Surinaamse aanvragers is gemiddeld 83,7 procent, hetzelfde als het goedkeuringspercentage van Nederland. In 2023 werden in totaal 3.049 visumaanvragen van Surinamers afgewezen.
Volgens Statista woonden er in 2022 ruim 359.800 Surinamers in Nederland, wat meer is dan het jaar ervoor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft eerder onthuld dat bijna de helft (48 procent) van alle Nederlanders van Surinaamse afkomst ook in Nederland is geboren, wat een gevolg is van de migratiegolf van Surinamers die in de jaren 70 werd geregistreerd. Deze migratiegolf werd gevolgd door de onafhankelijkheid van Suriname van Nederland in 1975, waarbij bijna 40.000 mensen naar Nederland migreerden. Surinamer was een kolonie van Nederland en er wordt veel Nederlands gesproken. Dit kan een van de redenen zijn waarom Surinamers zo goed geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving.
Een andere reden, zoals genoemd in een artikel van Humanity Inaction, is dat de Surinamers al meer dan 50 jaar geleden met hun migratie naar Nederland zijn begonnen. De migratie is daardoor veranderd en Surinamers migreren niet meer in grote aantallen, zoals de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen dat wel doen naar Duitsland en andere landen in de EU.