Er is een tekort aan bloeddonoren in Suriname. Navin Ramdhani, hoofd van de afdeling Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) had vorige week de alarmbel al doen rinkelen. Glenn Wijngaarde, directeur van het Surinaamse Rode Kruis, bevestigt dit tegenover SUN. âWe hebben geen tekort aan bloed, maar een tekort aan bloeddonoren. Bloed kan je niet kopen in een winkel, dat moet komen van je medemens. Bloeddonoren zijn nodig om de mensen in de ziekenhuizen te helpen. De uitdaging is hoe krijg je genoeg bloeddonoren, die bereid zijn de medemens te helpenâ, zegt Wijngaarde.
De Bloedbank in ons land is een programma van het Surinaams Rode Kruis. De Rode Kruis-beweging in de wereld is opgezet om humanitaire hulp te bieden in noodsituaties. âMensen die in nood zijn te helpen. Het Surinaamse Rode Kruis bestaat volgend jaar 85 jaar. Vroeger heette de Bloedbank de Bloedtransfusiedienst. Die zorgt al die jaren voor de bloedvoorziening in ons landâ, gaat Wijngaarde even terug. Het Surinaams Rode Kruis is een vrijwilligersorganisatie. Bloeddonoren zijn ook vrijwilligers, ze worden niet ervoor betaald.
Wijngaarde geeft aan dat een bloeddonor, indien hij/ zij  bereid is te doneren, onderworpen wordt aan een intake gesprek. âVragen als gebruik je medicijnen, heb je meerdere partners, gebruik je drugs komen aan de orde. Als je elke dag medicijnen gebruikt, kan je geen bloeddonor zijn. Al wil je dat. Ook bij meerdere partners is de kans op ziekte groterâ, merkt de directeur op. Bloedgeven is ook verbonden aan voorwaarden. âZo moeten bloeddonoren een healthy lifestyle op na houden. We veroordelen je niet, maar je moet wel voor jezelf weten van âik leef gezond en ben gezond om bloed af te staanâ.
De topman van het Surinaamse Rode Kruis geeft aan dat alle bloedgroepen even belangrijk en nodig zijn. Je hebt bloedgroepen A, B, AB en O. Bloedgroep O kan door eenieder gebruikt worden. âHoeveel bloed nodig is, dat moet je de ziekenhuizen vragen. Die hebben bloed nodig en vragen het bij ons aan. Niet altijd kunnen we al het aangevraagde bloed leveren, omdat op dat moment je te weinig donoren hebtâ, zegt Wijngaarde. Volgens hem wordt iedere keer het bloed dat wordt afgestaan, getest of het veilig is. Per keer wordt een halve liter bloed afgetapt. âDat wordt zo weer aangemaakt door het lichaam. Een bloeddonor moet tenminste 50 kg wegen.â