Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) heeft een noodaanbesteding uitgeschreven om mpox-vaccins veilig te stellen voor landen die door een crisis zijn getroffen, in samenwerking met de Gavi-vaccinalliantie, Africa CDC en de Wereldgezondheidsorganisatie, zo lieten de organisaties zaterdag in een gezamenlijke verklaring weten. Afhankelijk van de productiecapaciteit van fabrikanten kunnen er overeenkomsten worden gesloten voor maximaal 12 miljoen doses tot 2025, aldus de verklaring.
Onder de aanbesteding zal Unicef voorwaardelijke leveringsovereenkomsten sluiten met vaccinfabrikanten, aldus de verklaring. Dit stelt UNICEF in staat om vaccins zonder vertraging te kopen en te verzenden, zodra de financiering, vraag, gereedheid en wettelijke vereisten zijn bevestigd. De samenwerking – die ook zou bestaan uit samenwerking met de Vaccine Alliance en de Pan American Health Organization, evenals met Gavi, de Africa Centers for Disease Control and Prevention en de WHO – zou donaties van vaccins uit bestaande voorraden in landen met een hoog inkomen vergemakkelijken. De verklaring voegde toe dat de WHO de informatie beoordeelt die op 23 augustus door fabrikanten is ingediend en verwacht medio september een beoordeling voor een noodlijst af te ronden. Het agentschap beoordeelt aanvragen voor noodlicenties voor twee vaccins van Bavarian Nordic en het Japanse KM Biologics.
Eerder in augustus verklaarde de WHO mpox tot een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid na een uitbraak van de virusinfectie in de Democratische Republiek Congo die zich verspreidde naar buurlanden. Artsen in de Democratische Republiek Congo blijven vechten tegen een toename van mpox-gevallen, terwijl ze wachten op de komst van vaccins in de komende dagen. Meer dan 18.000 vermoedelijke gevallen van mpox zijn tot nu toe dit jaar in Congo gemeld met 629 doden, terwijl er meer dan 150 gevallen zijn bevestigd in Burundi, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zweden en Thailand hebben gevallen van het clade Ib-type van het virus bevestigd, buiten de Democratische Republiek Congo en de buurlanden.