Het Griekse dorp Kallio is na tientallen jaren weer boven water verschenen door hoge temperaturen en aanhoudende droogte. Eind jaren zeventig verdween het in een meer door de bouw van een dam. Griekenland maakt zich grote zorgen over de situatie.
Volgens de burgemeester van Dorida, de gemeente waarin het meer ligt, zijn de ruïnes voor het eerst in 33 jaar weer zichtbaar. Toen was het dorp ook al een keer te zien na een periode van droogte.
Griekenland heeft een erg milde winter achter de rug, met bijna geen sneeuwval. Daarop volgde de heetste maand juni sinds de jaren zestig. Bovendien was juli van dit jaar de warmste maand die ooit werd gemeten in Griekenland.
Het is problematisch dat het waterpeil van het kunstmatige meer zo is gedaald. Het voorziet namelijk bijna de helft van de Griekse bevolking van water.
De waterreserves in dit meer en drie andere reservoirs zijn bedoeld om Attica te bevoorraden. Dat is een regio met ongeveer vier miljoen inwoners, waartoe ook Athene behoort. De Griekse autoriteiten maken zich dan ook grote zorgen over de aanhoudende droogte, schrijft The Guardian.
De ongeveer tachtig huizen van Kallio werden aan het einde van de jaren zeventig opgeofferd. Er werd een meer aangelegd zodat het ongeveer 200 kilometer verderop gelegen Athene van water kon worden voorzien.
-nu.nl-