In een bijeenkomst van donderdag 5 september verwelkomde de WUSC Caribbean betrokkenen bij het Multi Stakeholders Forum, gericht op de agrarische sector in Suriname. Deze sessie heeft als doel de uitdagingen en prioriteiten van landbouwers te bespreken en samen oplossingen te vinden om de productie te verhogen.
Het SAC-project, gelanceerd in 2022, richt zich op het bevorderen van economische welvaart voor vrouwen en jongeren via duurzame,
klimaatbestendige groentemarktsystemen. In een tijdperk van klimaatverandering en voedselonzekerheid, biedt het SAC-project een kans om landbouwmethoden te verbeteren.
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ondersteunt de activiteiten van het SAC-project en heeft recent deelgenomen aan een adviescommissie in Jamaica. De samenwerking met LVV en actoren uit de private sector beoogt een verhoging van de productiviteit en inkomen van boeren door innovatieve, klimaatbewuste landbouwpraktijken. Met als doel om ten minste 2000 vrouwen, jongeren en arme boeren te helpen hun inkomen met minimaal 20% te verhogen, heeft het SAC-project al geleid tot verbeterde toegang tot landbouwinputs en verbeterde opbrengsten. Landbouwers rapporteren vroegere oogsten, grotere opbrengsten en een langere houdbaarheid van producten.
Daarnaast heeft WUSC aan LVV van bodemtestkits en apparatuur verstrekt om de bodemkwaliteit nauwkeurig te beoordelen. Dit draagt bij aan gerichter gebruik van inputs en verbeterde bodemvruchtbaarheid. Ook wordt de training van voorlichters en boeren in Integrated Pest Management en andere duurzame landbouwpraktijken voortgezet, met als doel de kennis te verspreiden onder minstens 3.000 groenteboeren in Suriname.
Directeur van Onderzoek, Afzet en Verwerking van het ministerie van LVV, Anand Ramkisoensing, sprak de aanwezigen toe en benadrukte de rol van alle actoren om de uitdagingen van de landbouwers gezamenlijk met andere partners te elimineren.
-gov.sr-