Zomer 2024 was wereldwijd heetste ooit, ook in Europa sneuvelden records

6 September 2024

Comments: 0

De zomer van 2024 heeft wereldwijde en Europese temperatuurrecords gebroken. Wereldwijd was deze zomer nog heter dan de vorige recordzomer van 2023. Dat geldt ook voor de Europese zomer, die maar liefst 1,5 graden warmer was dan het gemiddelde van de jaren 1991 tot 2020.

In het noorden en westen van Europa was de zomer behoorlijk nat, maar rond de Middellandse Zee en in Oost-Europa was juist sprake van droogte, blijkt vrijdag uit cijfers van de Europese weerdienst Copernicus.

Augustus was wereldwijd even warm als dezelfde maand in het recordjaar 2023. Eerder brak ook juni al temperatuurrecords, terwijl juli wereldwijd iets minder heet was dan vorig jaar. Wel was 22 juli wereldwijd de warmste dag ooit.

“Deze reeks recordtemperaturen verhoogt de kans dat 2024 het heetste jaar ooit wordt”, zegt Samantha Burgess van Copernicus. “De extreme hitte van deze zomer zal alleen maar intenser worden, met verwoestende gevolgen voor mensen en de planeet. Tenzij we snel de uitstoot van broeikasgassen terugdringen.”

In Nederland verliep de zomer juist zeer gemiddeld, bleek eerder uit gegevens van het KNMI. Althans: gemiddeld voor onze warmer wordende planeet. Ten opzichte van de zomers uit het begin van de twintigste eeuw was deze zomer wel weer bijzonder warm.

Afspraak Parijsakkoord is lastig haalbaar

De afgelopen twaalf maanden waren wereldwijd ruim 1,6 graden warmer dan het pre-industriële gemiddelde van de jaren 1850-1900. Die periode wordt gebruikt als maatstaf om de wereldwijde klimaatopwarming tegen af te zetten.

In het Parijsakkoord is afgesproken dat landen samenwerken om de opwarming te beperken tot ruim minder dan 2 graden, met 1,5 graden als doel. Het gaat dan om de gemiddelde opwarming over een langere periode, dus het huidige warme jaar betekent niet dat het doel niet gehaald wordt.

Maar volgens wetenschappers wordt het wel extreem lastig om het doel nog te halen, omdat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd nog steeds stijgt. Op de klimaattop van 2023 in Dubai spraken landen met elkaar af om het gebruik van fossiele brandstoffen uit te faseren, maar dat gaat nog lang niet snel genoeg om de wereldwijde klimaatdoelen te halen.

-nu.nl-