19 advocaten in afgelopen zittingsjaar toegelaten tot de orde

8 October 2024

In: Nieuws
Comments: 0

In het zittingsjaar 2023-2024 zijn in totaal negentien advocaten toegelaten tot de orde van advocaten. Drie advocaten zijn in het zittingsjaar overleden. Dit bevestigde de deken van de orde van advocaten Elleson Fraenk eerder tijdens een openingszitting van het hof van justitie.

De deken merkt op dat het aantal jonge advocaten nog steeds aan de magere kant ligt. De groep advocaten tussen de 20 en 29 is om en bij één procent. De groep tussen de 40 en 49, ook wel de grootste groep, is 33 procent. 109 advocaten zijn man en 147 zijn vrouwen. Er zijn vandaag de dag dus meer vrouwen dan mannen in de advocatuur. Fraenk benadrukt dat het voor het eerst zo is dat de groep vrouwen groter is.

Fraenk geeft verder aan dat de veranderende Surinaamse samenleving meer inspanning van de advocatuur vraagt, dit vooral vanwege de nieuwe regelgeving en de vooruitzichten op groei. De jurist benadrukt dat de inspanningen nodig zijn om de rechtzoekenden van dienst te zijn. “Inspanningen om onszelf en elkaar scherp te houden.” Inspanningen om integriteit en deskundigheid in de veranderende omgeving vast te stellen, zodat we die integriteit en deskundigheid kunnen bewaken en kunnen aanbieden.

Fraenk geeft aan dat het nieuwe zittingsjaar veel aangeeft waar er lang over gesproken is. “Het familierecht, verbintenissenrecht en goederenrecht ondergaan allemaal veranderingen.” De jurist geeft aan dat het bij de burger ook zal blijken hoe sommige van de regels in de wetgeving anders zullen worden. “Ook het procesrecht en daarmee de wijze van procederen ondervindt de nodige aanpassingen. Hierdoor zal op hele concrete manieren het werk voor ons allen veranderen.”

De deken geeft aan dat de juristen in Suriname zich voorbereiden op de nieuwe wetgeving. Dit is nodig zodat de  kwaliteit aan de rechtzoekenden gegarandeerd kan blijven. Ze geeft aan dat zelf de recente Final Investment Decision (FID) binnen de olie- en gasindustrie aangeeft hoe snel zaken zich ontwikkelen. “Het meer internationaal worden van het karakter van ons rechtsbestel. Dit betekent dat taalkennis en vertolking, culturele bruggetjes en de rechtstradities en verwachtingen die vreemdelingen meenemen naar ons rechtsbestel relevant zijn of worden in ons werk.”

Fraenk geeft aan dat naast het digitaliseren van het werk van de advocaten, het verstaanbaar maken en overbrengen van advies en van de zakelijke afspraken plaatsvindt binnen een context die ook de groepen van cliënten vooruit brengt.