Annand Jagesar, Managing Director van Staatsolie, de Surinaamse staatsoliemaatschappij, heeft aangegeven dat het voor Suriname beter zou zijn om een lokaal inhoudsbeleid te ontwikkelen in plaats van een wet. Dit stelde hij tijdens een interview met OilNOW op het hoofdkantoor van Staatsolie in Paramaribo op donderdag.
āIk zou liever niet gaan voor een wet.Ā Het kan lokale bedrijven misschien enig voordeel geven, maar dat zou ze juist minder competitief maken. Daarom zouden we liever een beleid willen,ā aldus Jagesar.
TotalEnergies, de operator van Block 58, staat op het punt om haar definitieve investeringsbeslissing te nemen voor de eerste offshore olieontwikkeling in Suriname.
Het land beschikt momenteel over noch een lokale inhoudswet, noch een beleid, wat vaak gezien wordt als essentiƫle instrumenten om de waarde van natuurlijke hulpbronnen voor de eigen bevolking te behouden. Suriname heeft wel een lokale inhoudsclausule in de Productie-Delingscontracten, legde Jagesar uit.
āDie clausule bepaalt in wezen dat, indien iets tegen een concurrerende prijs en kwaliteit in Suriname kan worden gekocht, het in Suriname moet worden gekocht,ā voegde hij toe.
Er is al gestart met het ontwikkelen van een lokaal inhoudsbeleid. Ondertussen zet Staatsolie, als toezichthouder van de olie-industrie, verschillende initiatieven in om ervoor te zorgen dat het land optimaal profiteert van de offshore-ontwikkeling.
In samenwerking met Chevron en ExxonMobil heeft Staatsolie in juli 2023 het Blue Wave Supplier Development Program opgezet. Dit programma heeft als doel lokale bedrijven te voorzien van de benodigde middelen en training om te voldoen aan internationale standaarden en effectief te kunnen concurreren op de markt.
āDe eerste groep bestaat uit 24 bedrijven en de tweede groep uit meer dan 30 bedrijvenā¦ Ze leren onder andere hoe ze veiligheids- en milieumaatregelen kunnen opzetten, personeelsbeleid ontwikkelen en anti-corruptiesystemen implementeren,ā lichtte Jagesar toe.
Daarnaast heeft het Surinaamse Technisch en Beroepsonderwijs een olie- en gasprogramma ontwikkeld, waarbij 30 studenten worden opgeleid om aan de markt geleverd te worden. āHopelijk kunnen we, wanneer het productieplatform er is, deze mensen inzetten,ā aldus Jagesar.
Hoewel Suriname kiest voor een lokaal inhoudsbeleid, heeft buurland Guyana al een lokale inhoudswet ingevoerd. Deze wet zorgt ervoor dat de rechten van de bevolking worden beschermd en dat zij voorrang krijgen bij kansen in de olie- en gassector. Dit heeft geleid tot meer investeringen in Guyana, aldus econoom Richard Rambarran.
De wet in Guyana bevat 40 categorieƫn van werk die verplicht gedeeltelijk door Guyanezen moeten worden uitgevoerd. Buitenlandse investeerders die in deze sectoren willen opereren, zijn verplicht samen te werken met lokale bedrijven die voor minstens 51% in Guyanese handen zijn.