President Chandrikapersad Santokhi stond in zijn jaarrede stil bij het belang van regionale ontwikkeling en decentralisatie. Regionale ontwikkeling en decentralisatie van beleid vormen belangrijke speerpunten van het regeringsprogramma. De regering is zich bewust van de uitdagingen bij het uitzetten van regionaal beleid, vooral op het gebied van klimaatverandering en de negatieve gevolgen daarvan. “Daarom werken we hard aan het versterken van de veerkracht van de bewoners van het binnenland door het verbeteren van voorzieningen zoals voedselvoorziening, elektrificatie, drinkwaterbeheer en drinkwateropslag”, aldus het staatshoofd op dinsdag 1 oktober in het hoogste college van Staat.
De regering heeft samen met partners watersystemen hersteld in gemeenschappen zoals Donderskamp, Kalebaskreek en Pikin Slee. “Deze stappen zorgen ervoor dat huishoudens in deze gebieden beter toegang hebben tot schoon water. Een basisrecht dat cruciaal is voor hun welzijn. Daarnaast zijn er verschillende programma’s die de verbetering van de levenskwaliteit van onze Inheemse en Tribale Volken moeten garanderen. Op het gebied van gezondheidszorg zijn er zorgassistenten opgeleid om de Medische Zending te ondersteunen. Deze extra capaciteit vergroot de zorgmogelijkheden in gemeenschappen die vaak moeilijk bereikbaar zijn”, nuanceerde het staatshoofd.
President Santokhi liet doorschemeren dat de agent van Staat is aangewezen om de verplichtingen die voortkomen uit het Kaliña en Lokono-vonnis uit te voeren. De regering erkent de urgentie en het belang van het traditioneel gezag en de sleutelrol die het speelt bij het behoud van onze culturele en natuurlijke rijkdommen. “De regering heeft steeds gewerkt aan het verbeteren van hun rechtspositie.” Hij stond ook stil bij de meerwaarde van landbouw in rurale gebieden. “Landbouw is de ruggengraat van veel binnenlandse gemeenschappen, en de regering blijft zich inzetten om de productiviteit en duurzaamheid in de agrarische sector te vergroten.” Er worden nieuwe investeringskansen gecreëerd om productiegebieden uit te breiden en werkgelegenheid te stimuleren. Boeren krijgen nu betere toegang tot financiering en ondersteuning om de opbrengsten te verhogen.
Landbouwgronden worden onder voorwaarden beschikbaar gesteld aan investeerders zoals Vank in Coronie, het oude SML-terrein en het Prins Bernhardpoldergebied in Nickerie. Het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) is geoperationaliseerd en heeft reeds kredieten verstrekt aan 187 agrariërs. Het SAMAP-project heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd. Er zijn 16 coöperaties in Nickerie opgericht die samenwerken op het gebied van import van inputs en machinefaciliteiten. De structurele, technische aanpak van programma’s omvat de opzet van een rijstverwerkingsfaciliteit in de Prins Bernhardpolder en een irrigatienetwerk in Nickerie. De regering heeft in verschillende districten, zoals Brokopondo en Sipaliwini, middels internationale, technische bijstandprogramma’s landbouwmachines zoals tractoren en cassaveverwerkingsmachines verstrekt die de productiecapaciteit aanzienlijk kunnen verbeteren.