Long covid beperkt mensen op werk en school, én in sociale contacten

2 October 2024

Comments: 0

Mensen met long covid zijn vaak niet in staat om volledig naar school of werk te gaan. Ze voelen zich ook beperkt in hun sociale contacten, blijkt uit nieuw onderzoek.

Van de mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, heeft 3 procent drie maanden later nog klachten. Longcovidpatiënten hebben minder energie en kunnen daardoor minder deelnemen aan de samenleving. Ook hebben ze soms geheugenproblemen of zijn ze extra gevoelig voor licht en geluid.

Het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR) deed onderzoek onder meer dan twaalfduizend mensen. Daarbij waren onder meer het RIVM, de verschillende GGD’s en het Nivel betrokken.

Van de jongeren (12 tot 25 jaar) met postcovid kan bijna de helft niet volledig meedoen op school of op een vervolgopleiding. 27 procent volgt minder lessen en een vijfde heeft zich volledig ziek gemeld of zich bij een opleiding uitgeschreven.

Meer dan een derde van de longcovidpatiënten kan door klachten minder of zelfs helemaal niet werken. 12 procent van de ondervraagden heeft geen baan. Mogelijk draagt postcovid daaraan bij.

Longcovidpatiënten voelen zich buitengesloten

Doordat mensen met long covid minder energie hebben, lijden sociale contacten hier ook vaak onder. Een vijfde van de jongeren heeft minder of zelfs geen sociale contacten meer. Bij volwassenen geldt dat voor een kwart. Doordat ze ook sociale activiteiten op school, op het werk of bij de sportclub moeten laten schieten, zien ze ook minder mensen.

Dat de omgeving mensen met postcovid soms wil ontzien is goedbedoeld, maar daardoor voelen longcovidpatiënten zich ook buitengesloten. Mensen met langdurige coronaklachten ervaren ook onbegrip. De kwaliteit van de relaties met familie en vrienden is voor een deel van de postcovidpatiënten dan ook verminderd.

Honderdduizenden Nederlanders hebben postcovid

Mensen met long covid kunnen zich vanaf 1 november aanmelden bij speciale onderzoekscentra. Daar worden de oorzaken en gevolgen van langdurige coronaklachten onderzocht. De eerste centra openen in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Later volgen ook andere plaatsen.

Het is de bedoeling dat longcovidpatiënten in zo’n onderzoekscentrum perspectief wordt geboden. Nu is dat er lang niet altijd.

In Nederland kampen honderdduizenden mensen met longcovidklachten. Zo’n 100.000 mensen worden daardoor zwaar beperkt in hun dagelijks leven.

-nu.nl-