70 procent van de meteorieten, oftewel rotsblokken die op aarde terecht zijn gekomen, bestaat uit ijzer. Die ijzeren meteorieten komen allemaal uit de belangrijkste planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.
Eindelijk is duidelijk waar de meeste meteorieten vandaan komen, schrijven astronomen in een combinatiestudie in Nature en Astronomy & Physics.
Uit eerder onderzoek bleek al dat een groot deel van de meteorieten uit vergelijkbaar materiaal bestond. Natuurkundigen hebben nu met behulp van een supergedetailleerde telescoop en een computermodel planetoïden in de ruimte vergeleken met meteorieten op aarde.
Uit die vergelijking blijkt dat ongeveer 70 procent bestaat uit ijzer en dat ze uit drie planetoïdefamilies afkomstig zijn. Het gaat om Massalia, Karin en Koronis, die zich allemaal in de belangrijkste gordel tussen Mars en Jupiter bevinden.
Een groot deel van de meteorieten kwam op aarde terecht na botsingen in deze gordel. Veel van die botsingen vonden al tientallen miljoenen jaren geleden plaats. “Hoe meer botsingen er zijn, hoe meer planetoïden er ontstaan, en hoe groter de kans dat die ruimterotsen vrijkomen uit de planetoïdegordel”, schrijven de wetenschappers.
Deze nieuwe informatie kan astronomen meer leren over de evolutie van het zonnestelsel. Ook kunnen ze meer te weten komen over de weg die planetoïden en meteorieten zullen afleggen.
-nu.nl-