Het niveau van rivieren wereldwijd stond nog nooit zo laag als in 2023, staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties. De topman van de VN-weersorganisatie noemt het een “indicator van de klimaatcrisis”. Ook dit jaar worden records gebroken.
De recenteĀ overstromingenĀ op meerdere plekken in Europa doen misschien het omgekeerde vermoeden, maar het gemiddelde peil van de rivieren wereldwijd zakt steeds verder. Volgens een nieuwĀ rapportĀ van de Wereld Meteorologische Organisatie (Wmo) stond het niveau van de rivieren in de 33 jaar dat het onderzoek wordt uitgevoerd nog nooit zo laag als vorig jaar.
Vooral rivieren in Noord-Amerika en Latijns-Amerika, waaronder de Mississippi en de Amazone, hadden te maken met extreem lage waterstanden. Ook in grote Aziatische rivieren, zoals de Ganges en de Mekong, stroomde in 2023 veel minder water dan normaal.
Volgens de secretaris-generaal van de Wmo, Celeste Saulo, is de afname van water in rivieren “een van de belangrijkste indicatoren van de huidige klimaatcrisis” en wordt er veel te weinig actie ondernomen. Vooral droogte leidt tot lage waterstanden. Minder water kan leiden tot drinkwatertekorten en problemen in de landbouw.
Ook 2024 belooft een jaar te worden waarin rivieren wereldwijd met lage waterstanden kampen. Onder meer de Amazone-rivier in Braziliƫ staat op het laagste niveau in meer dan honderd jaar als gevolg van aanhoudende droogte in de regio.
Opmerkelijk: ondanks de dalende trend is in sommige rivieren juist een periodieke toename van water te zien als gevolg van smeltende gletsjers. Dat is onder meer het geval in Europese rivieren die worden gevoed vanuit de Alpen. Maar dat effect is tijdelijk, waarschuwt de Wmo. Zodra de gletsjers verdwenen zijn, zal de terugval juist extra groot zijn.
-nu.nl-