Rwanda heeft experimentele vaccins tegen dodelijk marburgvirus binnen

7 October 2024

Comments: 0

Rwanda gaat nu snel beginnen met het inenten van patiënten die besmet zijn met het zeer dodelijke marburgvirus. Het land, dat kampt met een uitbraak van de virusziekte, heeft inmiddels 700 doses ontvangen van een experimenteel vaccin van het Sabin Vaccine Institute in Amerika.

De uitbraak heeft tot nu minstens aan twaalf mensen het leven gekost. De meesten van hen zijn mensen die in de gezondheidszorg werken. Ten minste 46 mensen zijn besmet. De bron van de uitbraak is nog niet gevonden, daarom vrezen artsen voor een veel grotere uitbraak.

Volgens de Rwandese gezondheidsminister Sabin Nsansiman worden eerst mensen gevaccineerd die een verhoogd risico lopen. Dat zijn met name zorgmedewerkers en mensen die contact hebben gehad met besmette personen.

50 procent overlijdt

Het marburgvirus lijkt op het ebolavirus. Het wordt van mens tot mens overgedragen door lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, braaksel, zweet en ontlasting. Een besmetting met het marburgvirus leidt tot symptomen als hoge koorts, spierpijn, diarree en braken. In een later stadium krijgen patiënten interne bloedingen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een besmetting in ongeveer 50 procent van de gevallen fataal. Bij eerdere uitbraken kwam tussen de 24 en 88 procent van de besmette mensen om het leven.

De Rwandese overheid heeft maatregelen getroffen om de uitbraak in te dammen. Zo zijn er beperkingen opgelegd rond begrafenissen van mensen die aan het virus overleden zijn, er mag slechts een beperkt aantal gasten komen. Ook moeten reizigers hun handen ontsmetten op grote stations en luchthavens.

Het vaccin uit Amerika is nog niet officieel goedgekeurd door toezichthouders op de farmaceutische industrie, maar het is bij eerdere uitbraken in Kenia en Oeganda al wel ingezet tegen het marburgvirus. De gevaccineerde mensen reageerden toen zeer goed op het middel.

Onrust in Duitsland

De non-profitorganisatie Sabin Vaccine Institute heeft al beloofd binnenkort meer doses te zullen leveren aan Rwanda. Daarnaast heeft de WHO 5000 doses van het middel remdesivir toegezegd, dat medicijn wordt gebruikt tegen ebola.

De WHO heeft gezegd dat een internationale uitbraak onwaarschijnlijk is. In Duitsland ontstond afgelopen week even onrust om een mogelijke besmetting. Twee mensen werden bij Hamburg uit een trein gehaald en geïsoleerd omdat een van hen in Rwanda contact had gehad met een besmet persoon. Het bleek echter vals alarm, de Duitser bleek niet besmet.

-rtl.nl-