Een Amerikaanse student heeft ‘per toeval’ een bijzondere ontdekking gedaan. Hij vond sporen van een verloren Mayastad in de Mexicaanse jungle, mogelijk de op een na grootste nederzetting van de oude beschaving. En dat op pagina zestien van Google-zoekresultaten.
De overblijfselen van de Mayastad werden ontdekt op bodemscans die eerder al gemaakt werden. Ik zat ergens rond pagina zestien van de Google-zoekresultaten en vond een laserscan uitgevoerd door een Mexicaanse organisatie voor milieumonitoring, vertelt Luke Auld-Thomas, antropoloog en promovendus aan de Tulane-universiteit in de VS, aan de BBC.
De scan waar de student op was gestoten is gemaakt door een Lidar-onderzoek, een techniek waarbij duizenden laserstralen vanuit een vliegtuig worden afgevuurd om objecten aan de oppervlakte in kaart te brengen. Dat gebeurt op basis van de tijd die het signaal nodig heeft om terug te keren.
Auld-Thomas en zijn begeleider professor Marcello Canuto bekeken de scans op archeologische wijze en ontdekten een stad die op zijn hoogtepunt van 750 tot 850 na Christus mogelijk 30.000 tot 50.000 inwoners telde. Dat is meer dan het aantal mensen dat tegenwoordig in de regio woont, zeggen de onderzoekers.
Maar liefst 6764 gebouwen
Auld-Thomas en het team van archeologen van de Tulane-universiteit onderzochten drie verschillende plekken in de jungle en vonden sporen van maar liefst 6764 gebouwen. Waaronder twee pleinen met tempelpiramides, een sportveld, een dichtbebouwd centrum, verharde wegen en zelfs een waterreservoir om omliggende velden van water te voorzien.
Valeriana, zo genoemd door de archeologen naar een nabijgelegen lagune, had alle kenmerken van een belangrijke stad. Na Calakmul, ongeveer 100 kilometer verderop, is het de op een na dichtst bebouwde Mayastad die we kennen. De ruïnes liggen verborgen onder de Mexicaanse jungle, op slechts vijftien minuten wandelen van een hoofdweg bij Xpujil, waar nu nog steeds voornamelijk inheemse Maya-bevolking woont.
Volgens archeologen ‘is niemand er ooit geweest’, al zou de lokale bevolking altijd vermoed hebben dat er ruïnes onder de aarde verscholen lagen. Wat heeft geleid tot de ondergang van de eens zo grote en belangrijke stad is ook voor de archeologen gissen, maar wat ze wel weten is dat klimaatverandering een belangrijke rol heeft gespeeld in het verlaten van de stad.
Het grote rijk van de Maya’s strekte zich vanaf enkele honderden jaren voor Christus tot circa 900 na Christus uit over delen van Midden-Amerika en Mexico.
-ad.nl-