Op 11 oktober 2024 heeft het ministerieĀ van Ruimtelijke Ordening en Milieu een validatieworkshop georganiseerd in het Queens Hotel in Paramaribo. Deze bijeenkomst was gericht op de bespreking van de voortgang van het Nationaal Adaptatie Plan (NAP) van Suriname voor de periode 2020-2024.
Suriname heeft op 2 juni 2020 het Nationaal Adaptatie Plan 2019-2029 ingediend bij het secretariaat van het Raamwerkverdrag van de Verenigde Naties over Klimaatverandering (UNFCCC). Als onderdeel van dit proces, is in februari 2022 de Sector Adaptation Strategy and Action Plan (SASAP) voor de watersector ontwikkeld, met ondersteuning van de International Institute for Sustainable Development (IISD), fungerend als het secretariaat van het NAP Global Network, en de United Nations Development Program (UNDP) in Suriname.
Het NAP Global Network is opgericht in 2014 en verbindt meer dan 2.500 deelnemers uit 170 landen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en uitvoering van nationale adaptatie plannen. Financiƫle steun voor het Netwerk is verleend door landen zoals Oostenrijk, Canada, Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Het NAP Global Network levert ondersteuning via een mechanisme genaamd de Country Support Hub, dat deskundig advies en technische ondersteuning biedt over specifieke kwesties die verband houden met het NAP-proces of de implementatie ervan. Suriname heeft in de maand april ondersteuning van het NAP Global Network ontvangen voor de ontwikkeling van een āmethodologie gericht op het begroten van adaptatieacties in het Nationaal Adaptatieplan van Surinameā.
Het Nationaal Adaptatie Plan is een uitgebreid document oftewel blauwdruk die strategieen omvat voor de prioritaire sectoren om de effecten van klimaatverandering te minimaliseren. Suriname is erg kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering, gezien de geografische ligging, de lage kustlijn en de afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen. Het hoofddoel is om Suriname weerbaar te maken tegen de negatieve effecten van klimaatverandering en de economische ontwikkeling te ondersteunen.
Tijdens de workshop kregen stakeholders de gelegenheid om feedback te geven over de voortgang van het NAP voor de periode 2020-2024 en werden uitdagingen en barriĆØres besproken die de implementatie van de adaptatie maatregelen stagneren en of belemmeren. Ook werden mogelijke prioriteiten voor de volgende fase van de NAP-implementatie alsook de financiering daarvan besproken.
De minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft In zijn toespraak de inzet van de aanwezige stakeholders erkend en benadrukte verder het belang van hun actieve deelname. āHet is altijd mooi om te zien dat u aanwezig bent bij onze meetings en actief participeert,ā gaf de minister aan. Hij benadrukte dat het essentieel is om verder te gaan dan alleen praten: āWe moeten ons niet beperken tot discussies, maar daadwerkelijk actie ondernemen om ons aan te passen aan wat er op ons afkomt.ā
De bewindsmanĀ ging dieper in op de kwetsbaarheid van Suriname, haar kustgebied en de effecten van klimaatverandering zoals droogte en wateroverlast. Hij benadrukte de urgentie van samenwerking op alle niveaus om het NAP succesvol te implementeren, waarbij hij wees op de noodzaak om klaar te zijn voor klimaatfinanciering: āVoor de COP29 in Azerbaijan ligt de focus op climate finance. Suriname moet voorbereid zijn om de middelen die beschikbaar komen, efficiĆ«nt in te zetten.ā
De validatieworkshop is een cruciale stap in de voorbereiding van Surinameās eerste NAP Progress Report, waarin de status van de NAP-implementatie, de ervaringen van de stakeholders en de prioriteiten voor de toekomst worden vastgelegd. De minister riep de deelnemers op om hun ervaringen en expertise te delen, zodat Suriname goed voorbereid is om gebruik te maken van toekomstige klimaatfinancieringsmogelijkheden. Hij bedankte ook de donoren die het proces ondersteunen. āZonder uw steun zouden wij niet zover gekomen zijn,ā sloot hij af.