In Denemarken zijn vijftig goed bewaarde skeletten uit de Vikingtijd opgegraven, meldt persbureauĀ AP.Ā Archeologen hopen door de bijzondere ontdekking meer te weten te komen over de levenswijze van de Vikingen.
De begraafplaats aan de rand van het dorp Ć sum werd bij toeval ontdekt tijdens een routineonderzoek voorafgaand aan renovatiewerkzaamheden.
Op de locatie, die 2.000 vierkante meter groot is, zijn overblijfselen van mannen, vrouwen en kinderen gevonden. Naast de skeletten werden ook een aantal gecremeerde lichamen ontdekt.
De skeletten zijn volgens de onderzoekers “uitzonderlijk goed” bewaard gebleven. Dat komt doordat de bodem gunstige kenmerken heeft: kalk en veel water. De opgraving duurde een half jaar.
“Normaal gesproken zouden we geluk hebben als we een paar tanden in de graven zouden vinden, maar hier hebben we hele skeletten”, zegt archeoloog Michael Borre LundĆø, die de opgraving leidde, tegenĀ AP.Ā “Dit geeft ons een geheel nieuwe gereedschapskist voor wetenschappelijke ontdekkingen.”
DNA-analyses moeten ons meer vertellen over Vikingleven
Experts willen DNA-analyses uitvoeren om meer te weten te komen over het leven van de Vikingen. Volgens Borre LundĆø is niet bekend waar de skeletten vandaan komen en of ze verwant aan elkaar zijn. De archeologen hopen meer kennis op te doen over sociale patronen, zoals verwantschap en migratiepatronen.
De opgegraven Noormannen waren waarschijnlijk geen krijgers. Archeologen denken dat er op de plek van de vindplaats een nederzetting stond.
Tijdens de Vikingtijd, die duurde van 793 tot 1066 na Christus, veroverden de Noormannen grote delen van Europa. Ze deden invallen en koloniseerden gebieden die reikten tot Noord-Amerika. Ook dreven ze handel met de bewoners.
-nu.nl-