Visserscollectief wil oplossing scherpe daling visvangst

3 October 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Het Visserscollectief heeft met een vreedzaam protest en petities voor president Chandrikapersad Santokhi en Assembleevoorzitter Marinus Bee, aandacht en oplossingen gevraagd voor de situatie waarin het verkeert. De vissers hebben onder andere te maken met hoge brandstofprijzen, overbevissing, geen veiligheid op zee (de Kustwacht is afwezig) en illegale visserij. De vergunninghouders willen in twee dagen een reactie. Anders zullen de acties worden verscherpt.

Niet alle leden geloven erin dat een vreedzaam protest snelle oplossingen zal brengen voor de onhoudbare situatie. Woensdag heeft een aantal vergunninghouders, verenigd in het Visserscollectief van verschillende vissersorganisaties uit Saramacca, Galibi en Commewijne, zich middels een vreedzame loop vanuit een aanmeerplaats aan de Anton Dragtenweg, begeven naar het Kabinet van de President en De Nationale Assemblee. De groep is ten einde raad, gesprekken met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij over de problemen hebben niet in oplossingen geresulteerd, wordt er aangegeven.

Met de plotselinge scherpe daling van vis de afgelopen week, worden er nu grote verliezen geleden. Er is zijn nog een aantal boten op zee dat nog binnen moet komen. Het kost tussen de SRD 100.000 en SRD 200.000 om gemiddeld 10 dagen op zee te vissen. Een reden van de scherpe daling is dat opkoopbedrijven tegen een lagere prijs inkopen omdat er een stagnatie is aan de vraagzijde en om het productieproces op gang te houden. Door de scherpe daling zijn de vissers nu genoodzaakt om meer vis te vangen om tenminste dezelfde hoogte van de gemiddelde inkomsten te halen. Maar dat is niet uit te houden. Overbevissing maakt ook dat de vissers meer kosten moeten maken om hun quota te halen. Maar dat kost meer en lukt vaak niet. De concurrentie van grote bedrijven én illegale vissers is enorm. De spoeling wordt dunner. Daarnaast is de veiligheid niet gegarandeerd. Op de Kustwacht en de Maritieme Politie kan niet gerekend worden omdat zij schitteren door afwezigheid. De afslachting van vissers op zee in 2018 is nog vers in het geheugen van het collectief. Het is de vissers niet gelukt om president Santokhi en Assembleevoorzitter Bee persoonlijk te spreken. De petities zijn in ontvangst genomen door Adit Moensi, directeur van het Kabinet van de President, en bij de Assemblee door griffier Ruth de Windt. De voorzitter van het Visserscollectief Willem Mohamedhoesein is na de indiening van de petities gaan afstemmen met de leden. Afgesproken is om 48 uren te wachten. Hij gelooft wel in een oplossing “want ik geloof in mijn president.”