Winst Trump zou slecht nieuws zijn voor torenhoge Amerikaanse staatsschuld

8 October 2024

Comments: 0

Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, schiet de toch al hoge staatsschuld van het land flink omhoog. Dit komt vooral door zijn belastingplannen, stelt de Committee for a Responsible Federal Budget.

De Amerikaanse denktank bekeek de plannen van Trump en Kamala Harris en zag dat bij beide kandidaten de schuld stevig zou oplopen. Bij Harris gaat het om een extra schuld van 3,5 biljoen dollar (3,2 biljoen euro), bij Trump zelfs om 7,5 biljoen.

Laatstgenoemde is van plan belastingen op onder meer overwerk en sociale zekerheid te verlagen. De heffingen voor bedrijven die producten in de VS maken gaan ook omlaag. Verder verlengt Trump belastingverlagingen die hij in zijn eerste termijn (2017-2021) heeft ingevoerd. Daar staat tegenover dat importtarieven op diverse buitenlandse goederen omhooggaan.

Ook Harris wil een deel van de al ingevoerde belastingverlagingen verlengen, maar niet voor de meest vermogende Amerikanen. Die moeten wat haar betreft juist meer gaan betalen, net als bedrijven. Onder Harris gaan de belastingen voor Amerikanen die minder dan 400.000 dollar per jaar verdienen, gezinnen met kinderen en start-ups juist omlaag.

3 miljard dollar rente per dag

De staatsschuld van de Amerikanen is al decennia erg hoog. Het land is zijn kapitaalverschaffers momenteel bijna 35,7 biljoen dollar verschuldigd. Dit betekent dat Amerikanen elke dag alleen al aan rente 3 miljard dollar kwijt zijn.

Economen zien die hoge schuld als een bedreiging voor de stabiliteit van de Amerikaanse economie, de grootste ter wereld. En doordat veel landen economisch aan de VS verbonden zijn, kunnen de problemen zich over de wereld verspreiden.

De staatsschuld is inmiddels opgelopen tot 120 procent van de totale Amerikaanse economie. Dat is fors hoger dan die van de tweede en derde economie van de wereld: China (77 procent) en Duitsland (67 procent). Nederland had vorig jaar een staatsschuld van 46,5 procent.

Het IMF riep de Amerikanen eerder dit jaar op iets aan hun hoge staatsschuld te doen. Maar Trump en Harris lijken dat beiden niet van plan.

-nu.nl-