Achttien (18) vrouwen uit ‘Texas’ getraind in Textiele Werkvormen

2 November 2024

Comments: 0

Het landelijk trainingsproject ‘Wroko Foe Mek Moni’ heeft onlangs achttien (18) cursisten opgeleverd, die met succes de vakopleiding Textiele Werkvormen van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) in Devisbuiten hebben afgerond. Devisbuiten staat ook bekend als Texas. De opleiding heeft vier maanden geduurd. Bij de certificaatuitreiking ontving elke geslaagde een naaimachine, waarmee ze meteen aan de slag kunnen om hun brood te verdienen. De dames hebben de gelegenheid aangegrepen om in zelfgemaakte kleding te verschijnen, waarmee ze bewezen hebben dat zij het certificaat Textiele Werkvormen daadwerkelijk hebben verdiend.

Minister Steven Mac Andrew heeft de geslaagden bij deze gelegenheid toegesproken. De bewindsman benadrukte, dat zij aan het begin staan van een groeiperiode, waarin zij zelf de motor achter het gewenste succes zijn. De minister stelde dat zij, met geduld, durf en doorzettingsvermogen, zeker kunnen uitgroeien tot succesvolle micro-ondernemers binnen de textielindustrie. De aangeleerde vaardigheid om zelf kleding te maken is volgens hem niet alleen een voordeel om de arbeidsmarkt te betreden, maar ook een optie om te besparen op kleding. Mac Andrew wees hen erop, dat zij niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun familie kledingstukken kunnen vervaardigen. Bij een toekomstig bezoek aan Devisbuiten ziet hij graag de ontwikkeling van ateliers waar kledingstukken kunnen worden vervaardigd of aangepast. De minister wees de geslaagde cursisten ook op hun voorbeeldfunctie en riep hen op om als waarachtige SAO ambassadeurs te werk te gaan en altijd kwaliteit te leveren. Mac Andrew gaf ook aan, dat zij als SAO ambassadeurs anderen moeten laten zien wat mogelijk is met een vakopleiding van de SAO, zodat ook die zich gaan scholen.

De vrouwen zijn ook toegesproken door de voorzitter van de Raad van Bestuur van de SAO, tevens onderdirecteur Arbeidsmarkt bij AWJ, Naomi Esajas-Friperson, de directeur van de SAO, Joyce Lapar, evenals trekkers en vertegenwoordigers van Devisbuiten, zoals Stichting Kenki Denki en de Werkgroep Ontwikkeling Devisbuiten. De sprekers wezen op het belang van de training voor het bevorderen van zelfredzaamheid en spraken de hoop en wens uit dat de geslaagden hun opgedane kennis zullen inzetten in de praktijk in hun streven naar zelfredzaamheid en zich ook verder zullen scholen in het vak. Door middel van gebed, zang en dans hebben de geslaagden hun dankbaarheid getoond voor de uitvoering van het ‘Wroko Foe Mek Moni Project’ in Devisbuiten, welke volgens hun de eerste keer was, dat een ministerie concreet in ze heeft geïnvesteerd. De geslaagde cursisten waren dan ook de minister van AWJ, de directeur van SAO en de instructeur zeer dankbaar.

-gov.sr-