Tijdens een presentatie op 6 november 2024 benadrukte Karel Eckhorst het belang van een duurzame aanpak voor de natuurlijke hulpbronnen van Suriname, zoals olie en gas. Hij pleitte voor het omzetten van opbrengsten in menselijk kapitaal voor toekomstige generaties.
Eckhorst wees op het belang van sterke instituties en een wettelijk kader om fondsmiddelen te beschermen tegen politieke inmenging. Hij merkte op dat de huidige wetgeving onvoldoende bescherming biedt. Hij stelde dat het fonds als Surinaams staatsfonds moet worden behandeld, met strikte controlemechanismen voor de beschikbaarstelling van middelen.
Hij noemde Noorwegen als voorbeeld van effectieve bescherming van fondsen door fiscale regels en adviseerde Suriname om van deze aanpak te leren. Eckhorst pleitte voor anticyclisch beleid om reserves op te bouwen in goede tijden en waarschuwde tegen kortetermijnbeleid en slecht renderende projecten, de zogenaamde ‘white elephants’.
Tot slot riep hij op tot een juridische en institutionele verankering van het fonds in de komende drie jaar, met een focus op het versterken van preventieve structuren en mechanismen voor effectieve werking naarmate de inkomsten toenemen.