Online criminelen slaan slag op datingsites: ‘Het geld is in een klap weg’

21 November 2024

Comments: 0

Steeds meer mensen worden slachtoffer van een combinatie van dating- en beleggingsfraude, ook wel bekend als ‘pig butchering’. Ze verliezen daarbij gemiddeld ruim 25.000 euro, sommigen zelfs een paar ton.

Het aantal mensen dat melding doet bij de Fraudehelpdesk stijgt van 108 in 2022 naar ruim 160 dit jaar. Het werkelijke aantal slachtoffers is naar verwachting groter, zo melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Slachtofferhulp Nederland en de politie. Veel slachtoffers schamen zich om ervoor uit te komen. Ook doen gedupeerden niet altijd aangifte.

Online criminelen doen zich op datingsites en sociale media voor als succesvolle investeerders. Ze bouwen daar een vertrouwens- of liefdesband met iemand op, totdat het slachtoffer bereid is om aanzienlijke bedragen over te maken voor zogenaamde beleggingen, meestal in crypto’s. Achter de fraude zitten vaak grote criminele organisaties uit het buitenland.

‘Tot zover klopte eigenlijk alles’

Mathijs (49) is een van die slachtoffers die vorig jaar voor 255.000 euro werd opgelicht. Hij deelt zijn verhaal met NU.nl om andere potentiële slachtoffers te waarschuwen. Op datingapp Bumble leerde Mathijs een vrouw kennen en daarna ging het snel.

Van chatten via de app ging het al snel over naar contact via WhatsApp. “Daar zag je dan ook haar naam en achternaam. Dat heb ik ook via Google opgezocht en zo kwam ik op haar Facebook-account terecht. Tot zover klopte eigenlijk alles”, vertelt Mathijs.

‘Geld is in een klap weg’

Na ongeveer een maand gaf de zogenaamde Frans-Oekraïense vrouw aan dat ze haar geld verdiende met de handel in cryptovaluta. “Ze liet zien hoeveel ze verdiende met handelen”, zegt Mathijs.

Ook Mathijs wordt overgehaald om via het cryptoplatform bnextrade.com te handelen. “Maar dat bleek dus allemaal nep. Bij de eerste inleg krijg je nog winst uitgekeerd. Daarna blijf je verder investeren en zie je de winst oplopen. Maar op een gegeven moment is het geld in één klap weg.”

Mathijs verloor daarbij al zijn spaargeld. “Het leek op dat moment allemaal zo logisch en echt. En naast mijn spaargeld heb ik ook extra geleend om in dat handelsplatform te kunnen investeren. Dat heeft de schade nog groter en pijnlijker maakt. Ik heb enorme schulden en het duurt vier tot vijf jaar om dat af te lossen.”

Dubbele schaamte bij slachtoffers

Volgens Rebecca Smits, jurist bij Slachtofferhulp Nederland, hebben gedupeerden vooral te maken met dubbele schaamte. “De criminelen hebben op slinkse wijze misbruik van hen gemaakt. Ze ervaren schaamte vanwege het vertrouwen dat ze hebben geschonken in de verkeerde persoon en anderzijds de schaamte van het verlies van het geldbedrag. En dat alles kan versterkt worden door victim-blaming vanuit de omgeving.”

Smits benadrukt verder dat dit soort criminelen heel bedachtzaam te werk gaan. “Ze zoeken hun slachtoffers niet voor niets op datingsites. Ze proberen een vertrouwensband op te bouwen met het slachtoffer en spelen daarbij in op menselijke gevoelens. Daar nemen ze dan ook echt de tijd voor.”

‘Lange tijd gehoopt dat het slechte droom was’

De NVB laat weten dat banken weinig kunnen doen om deze vorm van fraude te voorkomen. “Het is moeilijk te voorkomen, omdat een klant gewoon geld overmaakt naar een andere rekening. Als we al signalen krijgen en klanten benaderen, zien ze dat al snel als inbreuk op hun privacy”, zegt een woordvoerder. “Daarom proberen we mensen uit te leggen en te waarschuwen hoe deze vorm van fraude in elkaar zit.”

Mathijs kwam er na drie maanden achter dat hij compleet in de maling was genomen door zijn online date. “We hebben elkaar een paar keer telefonisch gesproken, maar van een afspraak kwam het niet. Steeds kwam er weer wat tussen. Ze bestaat helemaal niet.”

Zijn leven is dan ook totaal ontwricht. “Het is emotioneel heel erg slopend. Ik heb lang gehoopt dat het een slechte droom was.”

-nu.nl-